Palmedrapet er fortsatt et nasjonalt traume i Sverige

Politiet i Sverige har rekonstruert hvordan drapet på Olof Palme skjedde. Se video i vinduet over. Pressekonferansen torsdag kan du se nederst i saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

30 år har gått siden Olof Palme ble skutt og drept på Sveavägen i Stockholm, men fortsatt leter svenskene etter svar på hvem som drepte landets statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olof Palme var en omstridt statsminister, dypt elsket av mange, enda dypere hatet av andre. Om kvelden 28. februar 1986 bestemte han og kona Lisbet seg for å gå på Grand kino og se «Brødrene Mozart». Det skulle bli skjebnesvangert.

Kort tid etter at de to forlot kinoen, ble Palme skutt i ryggen fra kloss hold av en ukjent mann på Sveavägen. Klokka var da 23.21 og gjerningsmannen etterlot seg et nasjonalt traume.

Les også: Innlevert revolver trolig ikke Palme-våpenet

Drapsdømt og frifunnet

Den småkriminelle rusmisbrukeren Christer Pettersson ble pågrepet to år senere og Stockholms tingsrätt fant ham i 1989 skyldig i drapet. Dommen var imidlertid ikke enstemmig og ble senere opphevet av en enstemmig Svea Hovrätt. Svensk høyesterett avslo påtalemyndighetens begjæring om gjenopptakelse.

Petterson nektet til sin død i 2004 for å ha skutt den svenske statsministeren, noe Lisbet Palme og Palmes tidligere statssekretær Ulf Dahlsten fortsatt er overbevist om at han gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ingen fremmed makt, ingen sikkerhetstjeneste, ikke Sør-Afrika, ikke Irak, ikke Iran og ikke Israel. Og ikke kurdere eller kroater. Ingen vi av bekvemmelighetshensyn kan skylde på, skrev Dahlsten i et debattinnlegg i Dagens Nyheter denne uka.

– Det forelå heller ikke noe rasjonelt motiv bak drapet. Christer Pettersson var på sett og vis også et offer og gjerningen var konsekvens av det innenlandske hatet som han og hans oppdragsgiver led av, skriver Dahlsten, som mener å vite at det var den livstidsdømte bombemannen og palmehateren Lars Tingström som var oppdragsgiver. Han døde i 1993.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sørafrikaner knyttes tettere til Palme-drapet

Leter etter svar

Det har aldri manglet på mer eller mindre sannsynlige kandidater og teorier om hvem som sto bak attentatet på den svenske statsministeren, noe som har resultert i utallige avisartikler, bøker og filmer opp gjennom årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av teoriene har imidlertid resultert i påtale og dom, til tross for at svensk politi har brukt hundrevis av millioner kroner på å lete etter et svar.

Belønningen på 50 millioner kroner for tips som kan føre til oppklaring, har heller ikke hjulpet. Fortsatt kommer det inn nye tips hver eneste uke til den såkalte Palmegruppens hotline 114 14, og svensk politi har også mottatt en rekke tilståelser opp gjennom årene.

Les også: Stieg Larsson etterforsker drapet på Olof Palme

250 hyllemeter

Etterforskningsmaterialet fyller i dag 250 hyllemeter, og Palmegruppen anslår at det vil ta en juss-kyndig person ni år å lese gjennom de mange permene.

– Dette er Sveriges og kanskje også verdens mest omfattende etterforskning, slår svensk politi fast.

I forbindelse med 30-årsdagen for attentatet må de svenske etterforskerne nok en gang medgi at drapet på Palme er uoppklart, samtidig som de forsikrer at etterforskningen fortsetter.

Stadig færre svensker tror imidlertid at de noensinne vil få et svar, og Sverige må derfor lære seg å leve med sitt nasjonale traume.

Les også: JFK-ekspert ser parallell mellom drapene på Kannedy og Palme

Se pressekonferanse om status på Palme-etterforskningen nedenfor.