FN: Ingen respekterer folkeretten i Syrias krig

En internt fordrevet syrisk familie som flyktet fra kampene og bombingen i Aleppo, hviler ved telt i landsbyen Batabo nord på landsbygda i provinsen Idlib. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix
En internt fordrevet syrisk familie som flyktet fra kampene og bombingen i Aleppo, hviler ved telt i landsbyen Batabo nord på landsbygda i provinsen Idlib. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Syrias regime og væpnede grupper begår nye grove forbrytelser mot menneskeheten, bidrar internasjonale makter til ytterligere opptrapping av krigen, fastslår en ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avskyelige brudd på menneskerettighetene og folkeretten fortsetter med uforminsket styrke, forverret av åpenbar straffrihet, skriver FNs uavhengige granskingskommisjon for Syria i sin siste rapport.

Ingen av de stridende partene i Syria respekterer folkeretten, sa granskingskommisjonens leder Paulo Pinheiro da rapporten ble presentert i New York mandag kveld.

Les også: Bashar al-Assad vil holde valg i Syria

USA og Russland presser partene til å implementere en midlertidig våpenstillstand fra lørdag. Den vil gjelde for syriske regjeringsstyrker og opprørsgrupper, men ikke for IS og Jabhat al-Nusra, som FN definerer som en terrororganisasjon.

– Paradoksalt nok er det de samme internasjonale og regionale aktørene som tilsynelatende presser på for en fredelig løsning på krigen, som fortsetter å nøre opp under den militære opptrappingen, heter det i rapporten.

Forpliktelsene i FNs sikkerhetsråds Syria-resolusjoner er i stor grad ignorert, heter det videre. FN-kommisjonen slår fast at partene i Syria fortsatt begår krigsforbrytelser i stor skala.