Inspektør tror sannheten om Scandinavian Star kommer fram

Den tidligere skipsinspektøren Flemming Thue Jensen var opprømt og glad etter å ha møtt lederen for kommisjonen som skal granske brannen på Scandinavian Star.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var ett fantastisk møte, sa den 72 år gamle pensjonerte skipsinspektøren da han kom ut etter å ha truffet kommisjonsleder, sorenskriver Frank K. Olsen, og sekretariatet for kommisjonen som ble oppnevnt av Stortinget i fjor høst.

– Nå kan sannheten få komme fram, og det tror jeg den vil gjøre. Det er det eneste jeg bryr meg om, sier Thue Jensen som er forberedt på å møte til flere samtaler med kommisjonen.

Les også: Scandinavian Star-rapport klar i 2017

Opplysninger

Scandinavian Star-kommisjonen er i en tidlig fase i sitt arbeid, og møtet ble holdt for å innhente opplysninger i saken som Thue Jensen sier han kjenner til.

– Møtet var en del av informasjonsinnhentingen som vi gjør for å lage rapporten som skal til Stortinget 1. juni neste år, sier kommisjonsleder, sorenskriver Frank K. Olsen, til NTB.

– Opplysningene han har viderebrakt oss, må vi ta med i det videre arbeidet. De er en del av mange opplysninger som vi må ta tak i, sier han videre.

Olsen vil ikke uttale seg om hva som ble sagt i møtet med kommisjonens sekretariat, men sier det kan bli aktuelt å innkalle Thue Jensen til et møte i kommisjonen senere.

Se video: – Interessert i å snakke med alle som har opplysninger

Snakker fritt

I helgen hevdet den tidligere skipsinspektøren at to medlemmer av mannskapet sto bak brannen om bord i Scandinavian Star.

Thue Jensen var blant de aller første som kom inn i den brannherjede ferja etter at den var blitt slept til Lysekil i Sverige i april 1990. Under sjøforklaringen noen dager etter hevdet han brannene i båten bar preg av at noen bevisst sto bak dem. Men norsk politi hadde allerede utelukket sabotasje som årsak og ville derfor ikke høre på hva han hadde å si. 159 mennesker mistet livet i brannen.

Les også: Inspektør: – Scandinavian Star-brann påtent av mannskap

Thue Jensen sier han ikke vil la seg avhøre av politiet fordi han ikke har tillit til politiet etter måten de etterforsket brannen på. Han vil derimot gjerne forklare seg for kommisjonen.

– I de lukkede samtaler med kommisjonen kan jeg være mye mer spesifikk, og jeg kan sette navn på mange ting jeg ikke kan si offentlig, sier Thue Jensen.

Politiet vil avhøre

Politiet i Oslo sier mandag at de ikke var kjent med opplysningene Thue Jensen har kommet med. Til VG sier etterforskningsleder Terje Bechmann Dahl at de vil ha danskens forklaring.

– At han i lang tid skal ha visst hvem gjerningsmannen er, er ikke noe politiet har vært kjent med, og vi ønsker selvsagt å få vite mer om det. Da vil vi be om hans forklaring, sier Dahl til avisen.

Det er drøyt halvannet år siden det ble bestemt at Oslo politidistrikt skulle gjenåpne etterforskningen av brannen. Like før fristen for foreldelse skulle ha utløpt i fjor, ble det også avgjort at mordbrann ikke lenger skulle omfattes av foreldelse.

Ingen helter

– Det er ingen helter i denne saken, min misjon er å få fram sannheten, ikke å begå et hevntokt mot noen som står bak, sier Thue Jensen til NTB.

Advokat Sigurd Klomsæt er bistandsadvokat for mange av de etterlatte.

– For de pårørende er dette viktig. Det er ennå mange igjen å straffe, både firmaer og personer, sier Klomsæt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus