Fiskeridirektør anklages for å ha tjent på treg avlusning

Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): I en ny bok om oppdrettsnæringen blir det påstått at et selskap hvor fiskeridirektør Liv Holmefjord hadde eierinteresser tjente millioner på å trenere slakting av lusebefengt laks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boken «Under overflaten» skriver Kjersti Sandvik at «Det familieeide oppdrettsselskapet Bolaks, hvor fiskeridirektøren har eierinteresser, har hatt store problemer med å holde seg innenfor Mattilsynets grenser for tillatt mengde lakselus», skriver VG.

Oppdretter har selv ansvar for å ikke overstige 0,5 voksne hunnlus per fisk i et anlegg. Mattilsynet konkluderte med at gjennomsnittet hos Bolaks var på 2,74 lus i juli 2013 og 6,26 lus i august.

Korrespondansen mellom Bolaks og Mattilsynet dro ut, og selskapet ventet med å slakte mens diskusjonen pågikk. I mellomtiden vokste fisken, og slakteverdien økte 21 millioner kroner, ifølge Sandviks beregninger. Mattilsynet sier Bolaks ikke gjorde noe, ulovlig fordi de til slutt rettet seg etter et påbud og slaktet laksen.

Holmefjord svarer i en epost til VG at hun ikke deltar i driften av Bolaks og at eierskapsforholdet var kjent da hun ble utnevnt til stillingen i Fiskeridirektoratet. Bolaks-sjef Bjørg Mette Holmefjord sier at hun syns det er trist at forfatteren velger å insinuere at de har trenert for egen vinning. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus