Timosjenkos parti forlater Ukrainas regjering

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko varsler at hennes parti Fedrelandet vil forlate koalisjonsregjeringen til statsminister Arsenij Jatsenjuk.
Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko varsler at hennes parti Fedrelandet vil forlate koalisjonsregjeringen til statsminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Gleb Garanich / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet til tidligere statsminister Julia Timosjenko forlater koalisjonsregjeringen til statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen overlevde tirsdag et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen, men regjeringskrisen i landet er neppe over.

Timosjenkos parti Fedrelandet krever nå en overhaling av måten landet styres på og kaller regjeringsalliansen en fasade.

– Fedrelandet har på et møte onsdag morgen avgjort at det eneste mulige skrittet er å forlate koalisjonen, heter det i en kunngjøring.

Beholder flertall

Selv uten Timosjenkos blokk har regjeringen flertall i nasjonalforsamlingen. Men Timosjenko ber de andre partiene i koalisjonen om å følge etter.

– Vi må konstatere at det aldri har eksistert en proeuropeisk koalisjon i denne nasjonalforsamlingen. Det har alltid eksistert en skyggekoalisjon på bakrommene, sier Timosjenko.

Hun hevder regjeringen er sjanseløs, «fordi den ikke ønsker å gjennomføre reformer eller beskytte Ukraina».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ukrainas politiske krise stadig dypere

IMF-krav

Ukrainas president Petro Porosjenko ba tirsdag den upopulære statsministeren om å trekke seg, men Jatsenjuk overlevde overraskende mistillitsvotumet i nasjonalforsamlingen.

Men selv om Jatsenjuk ikke ble kastet, stilte de folkevalgte åpent spørsmål ved regjeringens evne til å iverksette reformer.

Fedrelandets uttreden fra koalisjonen kan gjøre det enda vanskeligere for Jatsenjuk å få flertall for svært upopulære økonomiske reformer, som pengefondet IMF krever for å opprettholde sin krisestøtte til Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IMF truet i forrige uke med å holde tilbake neste utbetaling av et kriselån som i alt lyder på nesten 150 milliarder kroner.

Les også: Pengefondet IMF truer med å bryte med Ukraina på grunn av korrupsjon

Kan ende med nyvalg

Regjeringskrisen kan ende med nyvalg i Ukraina, siden mange ukrainere har mistet troen på at Jatsenjuk kan klare å reformere justissektoren, bekjempe korrupsjon og få kontroll over økonomien. Det uavklarte prorussiske separatistopprøret i øst gjør det enda vanskeligere å styre landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Jatsenjuk til slutt blir tvunget til å gå av, kan finansminister Natalie Jaresko komme til å erstatte ham.

Et nyvalg kan ifølge eksperter ende med økt oppslutning om mer radikale reformkrefter, som Timosjenko eller guvernøren i Odessa, Georgias tidligere president og reformator Mikhail Saakasjvili.

Timosjenko er kjent som gassprinsessen etter å ha tjent seg rik på handel med gass på 1990-tallet. På 2000-tallet gikk hun inn i politikken og var en av heltene under oransjerevolusjonen i 2004. Hun var statsminister i flere perioder, men tapte presidentvalgene både i 2010 og 2014.

Les også: Politisk krise kan punktere Ukrainas livbøye