Konservativ høyesterettsdommer i USA er død

Se video i vinduet over.

Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde lørdag morgen, 79 år gammel. Hans bortgang kan utløse et politisk basketak i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til nå har de konservative hatt flertall i høyesterett med fem mot fire dommere. Etter Scalias død kan den demokratiske presidenten Barack Obama utnevne en etterfølger som vil endre maktbalansen i flere saker. Men en utnevnelse må uansett støttes av Senatet, der republikanerne har flertall.

Dermed vil dødsfallet kunne utløse en politisk dragkamp hvor begge de styrende partiene i amerikansk politikk vil forsøke å få flertallet av de ni høyesterettsdommerne over på sin side.

Les også: Obama lover å utpeke ny høyesterettsdommer

Nyheten om Scalias død kommer like før USAs høyesterett skal behandle sin første store abortsak på ti år. Også viktige saker om stemmerett, særbehandling og innvandring skal opp for retten om kort tid.

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, mener det ikke bør være Barack Obamas jobb å utnevne en erstatter for Scalia.

– Det amerikanske folket burde få være med på å bestemme hvem som blir deres neste høyesterettsdommer. Derfor bør ikke den ledige stillingen fylles før vi har en ny president, sier McConnell.

Personvernpolicy