Smedsrud blir avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering

Fredag ble det offentliggjort at avtroppende avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet, Knut Smedsrud (tv) vil ta over jobben som avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering.
Fredag ble det offentliggjort at avtroppende avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet, Knut Smedsrud (tv) vil ta over jobben som avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Knut Smedsrud (55) er ansatt som ny avdelingsdirektør i avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiforum skrev i går at Smedsrud, som til nå har vært sjef for politifagavdelingen, skal ha vært «tiltenkt stillingen.»

Ifølge Politiforums kilder trakk den godt kvalifiserte kandidaten Marit Fostervold sin søknad etter en telefonsamtale med direktoratet.

Smedsrud har lang fartstid og bred erfaring fra politi- og lensmannsetaten i tillegg til å ha arbeidet som advokat, skriver politiet i pressemeldingen. Han har over 20 års erfaring fra ulike stillinger i politiet på alle nivåer fra lensmannsbetjent til assisterende politidirektør. Smedsrud har vært politimester i Drammen og vært konstituert politimester i Asker og Bærum politidistrikt, i tillegg til å være assisterende politimester i Asker og Bærum politidistrikt.

Smedsrud kommer fra stillingen som avdelingsdirektør i politifagsavdelingen i Politidirektoratet, som han tiltrådte i 2013.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om den forrige ansettelsesprosessen.

Den gang sto Smedsrud ikke på den offentlige søkerlisten. Han gikk rett fra jobben som advokat for den påståtte lederen for Hells Angels i Norge, som var tiltalt og ble dømt etter mafiaparagrafen.

Torsdag skrev Politiforum om visepolitimester Marit Fostervold (45), en av 11 søkere til stillingen som avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering i POD. Ifølge nettstedet skal Fostervold ha trukket sin søknad etter en samtale med POD.

Få kvinner i ledelsen

Det er i dag ingen kvinner med politifaglig bakgrunn i ledelsen i Politidirektoratet. HR-direktør Karin Aslaksen hadde ikke politibakgrunn da hun fikk stillingen.

Fostervold skrev i sin tid en masteroppgave om kvinner i politiet «som blir forbigått i lederstillinger».

Ifølge Politiforum sendte Fostervold sin søknad bare timer før fristen gikk ut, på kvelden den 15. januar. Smedsrud og én annen søker hadde sendt inn sine søknader samme dag – mens ytterligere to personer sendte inn søknadene den 16. januar, ifølge informasjon fra POD.

«Etter det Politiforum erfarer fra flere kilder, skal grunnen være at avdelingsdirektør Smedsrud er tiltenkt jobben. Smedsrud skal også ha blitt oppfordret til å søke stillingen, ifølge uverifiserte kilder», skrev nettstedet torsdag.

Les også: Terrorenhet kan bli direkte styrt fra Politidirektoratet

– Uproblematisk

POD framholdt at ansettelsen var uproblematisk og at de ikke hadde tradisjoner for å publisere oppdaterte søkerlister på nettsidene sine, skriver Politiforum i dag. «I oktober 2013 ble sjefsjobben til Smedsrud gjort fast.

Og tre måneder senere fikk han en assisterende avdelingsleder under seg. Atle Roll-Mathiesen ble ansatt i januar 2014. Men denne gang ble ansettelsen gjort helt uten søknadsprosess.»

– Selv om det har vært en høy andel kvinner på Politihøgskolen/Politiskolen i mange år, er det fremdeles svært få kvinner med politibakgrunn i toppjobbene i politiet, sa leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, til Politiforum torsdag.

Personvernpolicy