Sossen Krohg (92) er død

Sossen Krohg døde natt til fredag. Hun ble 92 år gammel. Her som rollefiguren Astrid Anker-Hansen i TV 2-serien Hotel Cæsar. Foto: TV 2

Skuespiller og kanskje Norges siste bohem, Sossen Krohg, er død. Hun ble 92 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Sossen Krogh

* Norsk skuespiller.

* Født 18. desember 1923 i Kristiania, som Sossen Anker Olsen

* Ansatt på Det Norske Teatret 1948– 1952, opptrådte også på Folketeatret, ellers frilans.

* I 1966 etablerte hun Scene 7 i forbindelse med Club 7 i Oslo, der hun var skuespiller, instruktør og teaterleder til Club 7 måtte legge ned virksomheten 1985.

* Filmdebut 1949 i «Døden er et kjærtegn» og spilte senere i en rekke norske filmer.

* Fra 1998 til 2010 spilte hun Astrid Anker-Hansen i fjernsynsserien «Hotel Cæsar».

* Hun har skrevet flere barneskuespill, samt utgitt erindringsboken «Hekletøy med store hull» (1986), illustrert av ektemannen Guy Krohg, og kunstboken «Tankenes reise» (1991, sammen med ektemannen).

* Gift 1942-1947 med skihopper og forfatter Thorleif Schjelderup (1920-2006) og med maler og scenograf Guy Krohg (1917– 2002) fra 1949 til hans død.

(Kilde: Store norske leksikon) (©NTB)

Sossen døde natt til fredag, opplyser hennes sønn Frode Krohg til NRK.

– Hun har levd et flott liv og opplevd mye bra. Hun var veldig fornøyd, men var også svak en stund og klar over at det gikk den veien, sier Frode Krohg.

Club 7

Sossen Finne Anker Krohg var født 18. desember 1923 i Kristiania. Hun er de siste årene kanskje mest kjent som Astrid Anker-Hansen i TV 2s maratonlange såpeserie Hotel Cæsar.

En av Norges aller største kulturpersonligheter på 1900-tallet begynte sin teaterkarriere i 1946 da hun ble ansatt ved Det norske teatrets teaterskole etter at hun tok eksamen i 1946. Hun ble senere ansatt ved Folketeateret, hvor hun var fram til 1960.

Hun var med på oppstarten av legendariske Club 7 i Oslo i 1966. Hun var ansatt der fram til 1985.

Sossen Krogh i 2015: – Det er ingenting jeg skulle gjort annerledes

Miniskjørt

På scenen har Krohg blant annet spilt Anitra i «Peer Gynt» og Irma i «Den gale fra Chaillot». Hun har også hatt flere roller i norske filmer etter debuten i «Døden er et kjærtegn» i 1949.

Men Krohg har også gjort seg bemerket utenom teaterscenen. I boken «Sossen – bohemdronningen» beskriver forfatter Hugo Lauritz Jenssen en kvinne som drakk hvitvin på offentlig dans allerede som 13-åring, en jente som allerede som 15-åring begynte å gå på nattklubb.

Hun bodde i Paris i flere perioder i livet, og introduserte miniskjørt på 60-tallet, til stor offentlig debatt.

Sammen med ektefellen Guy, som døde i 2002, var de åpne om at de var tilhengere av fri sex.

– Den livsstilen var mest sånne jålegreier. Alle skulle liksom være veldig frigjorte. Jeg jobbet bare. Samtidig måtte jeg ta hensyn til barn og mann. Jeg tror at jeg var opptatt av en slags frihet, sa Krohg i et intervju med Aftenposten i fjor høst.

Les også: NRK flytter fra Marienlyst

(Saken fortsetter under)

Rollefiguren Astrid Anker-Hansen feiret sin hundreårsdag i sin siste episode, men falt i koma og ble skrevet ut i serien. Det ble en storslagen avslutning for Sossen Krohgs lange fartstid i såpeserien. Foto: Metronome Spartacus
Rollefiguren Astrid Anker-Hansen feiret sin hundreårsdag i sin siste episode, men falt i koma og ble skrevet ut i serien. Det ble en storslagen avslutning for Sossen Krohgs lange fartstid i såpeserien. Foto: Metronome Spartacus

Den siste bohemen

Krohg og mannen bodde mange år i Paris, men selv om de to hadde et godt forhold, var det andre menn i hennes liv – og andre kvinner i Guys.

– I mange år bodde vi i Paris. Etter hvert forsto jeg at min mann ville hjem fordi han hadde en dame i Oslo, til og med hadde han to. Fy. Men jeg var ikke bedre selv. Vi hadde det herlig. Jeg var så glad i menn; jeg liker menn. Min mann godtok det, sa Krohg til Aftenposten.

Selv skriver Jenssen følgende om Krohg i biografien.

– Kvinner som Sossen er gått ut av produksjon. Hun er virkelig den siste bohemen.

Les også: Busseksplosjon på filmsett i London får kritikk

Personvernpolicy