Støre i duell med Jensen: Tid og tillit tapt i asylsaken

Regjeringen har tapt både tid og tillit hos både samarbeidspartiene og opposisjonen i asylpolitikken, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et debattmøte med finansminister Siv Jensen (Frp) fredag, i regi av tankesmia Agenda, ga han regjeringens håndtering av de varslede asylinnstrammingene det glatte lag.

Regjeringen har kommet på kant med både sine egne samarbeidspartier og opposisjonen, mener Støre.

– Nå taper vi tid fordi tilliten er svekket. Det politiske klimaet for å være på lag, er svekket. Ord betyr noe, sa Støre og siktet til den omstridte retorikken til innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Sendrektig

Støre kritiserer også regjeringen for ikke å ha gjennomført innstrammingstiltakene som ligger i asylavtalen som ble inngått i 2013 med samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre.

– Disse tiltakene har regjeringen sendt på høring, men ikke gjort noe med, sier Støre til NTB.

En del av disse forslagene er blant pakken på 40 innstrammingstiltak som ble sendt ut på høring etter jul, ifølge Ap-lederen.

– Disse kunne altså vært gjennomført tidligere, konstaterer Støre.

– Usaklig

Siv Jensen fikk litt problemer med å svare da dette spørsmålet kom opp i debatten. Men overfor NTB avviser Frp-lederen Støres beskyldninger. Jensen mener Støres kritikk er usaklig.

– Vi har fulgt målrettet opp asylavtalen med KrF og Venstre og gjennomført store endringer i asyl- og innvandringspolitikken, sier hun og peker på at flyktningkrisen i Europa oppsto etter asylavtalen.

– Nå har vi i tillegg til det varslet at det er behov for å gjøre ytterligere endringer, innstramminger og ikke minst kostnadsregulerende tiltak, sier hun.

Men onsdag sa Venstre bastant nei til innstrammingspakken fra Listhaug som kom som et resultat av asylforliket i november i fjor. Statsminister Erna Solberg (H) gjorde det torsdag kveld klart at regjeringen likevel går videre med forslagene og ønsker dialog med forlikspartnerne i Stortinget.

– Men nå må de først rette opp forholdet til Venstre. Det vil ta ekstra tid, sier Støre.

Samtaler trolig før påske

Regjeringen vil ha nye samtaler med forlikspartnerne før det endelige forslaget til asylinnstramninger kommer på bordet, bekrefter Justisdepartementet.

– Vi kommer nå til å gå gjennom de over 220 høringsuttalelsene som har kommet inn, og jobbe fram et lovforslag til Stortinget raskt. Det er naturlig å ha samtaler med alle som sto bak det brede forliket før regjeringen legger fram forslag til nødvendige innstramninger, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H).

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener det er klokt av regjeringen å forsøke å finne en løsning sammen med forlikspartnerne.

– Jeg forventer at de ikke legger fram noe som går lenger enn det asylforliket åpner for, sier hun. Hun oppfordrer Solberg til å sørge for mer ro og mindre spill.

– Jeg venter at hun sier fra til Frp at de må dempe agitasjonen, sier hun.

Regjeringen har varslet at de bearbeidede forslagene skal være klare før påske.

Se opptak av debatten her:

Personvernpolicy