USA: – Ingen grunn til å tvile på at nordkoreansk militærleder er henrettet

Det er ingen grunn til å betvile påstandene om at Nord-Korea har henrettet hærens stabssjef, uttaler Det amerikanske utenriksdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag meldte sørkoreanske medier at militærtoppen Ri Yong-gil er blitt henrettet for korrupsjon og for å ha planlagt en sammensvergelse. Opplysningene er ikke bekreftet, men om de stemmer, er dette bare den siste i en lang rekke angivelige henrettelser av høytstående personer i regimet.

– Dette er det vi er vant til å høre fra Nord-Korea, at du har en leder som gjennomfører utrensninger i administrasjonen sin med jevne mellomrom, sier talsmann Mark Toner i USAs utenriksdepartement. Han vil ikke bekrefte henrettelsen, men fortsetter:

– Som dere sier, har vi sett dette før. Vi har ingen grunn til å tvile på at dette er tilfelle – at denne personen ble henrettet.

Det har vært mange rapporter om «utrensninger», henrettelser og forsvinninger siden Kim Jong-un kom til makten i Nord-Korea etter farens død i desember 2011. Noen av påstandene er blitt bekreftet, andre ikke.

USA har ingen diplomatiske forbindelser til Nord-Korea, og regjeringen har derfor liten oversikt over hva den siste angivelige henrettelsen vil ha å si for regimet, opplyser Toner.

Personvernpolicy