Sp: Venstre driver asylspill

Sveinung Rotevatn framholder at regjeringen må sikre at asylpolitikken sikrer folkeretten.
Sveinung Rotevatn framholder at regjeringen må sikre at asylpolitikken sikrer folkeretten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre vil fortsatt være med på forhandlingene om asylpolitikken, men i partiet snakkes det også om å bryte hele samarbeidet med regjeringen. I Senterpartiet rister man på hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis de ønsker å ha med Venstre på laget, så må de legge fram et forhandlingsutgangspunkt som er klart innenfor folkeretten og som bidrar til å styrke integreringen, ikke svekker den dramatisk, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Partiet har sagt bastant nei til de 40 tiltakene innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sendte på høring, men holder samtidig døra åpen for å forhandle.

Rotevatn advarer regjeringen mot å «shoppe flertall» for å sikre flertall for tiltakene.

– Hvis en shopper flertall fra sak til sak, er det ikke et bredt forlik. Norsk asylpolitikk hadde stått seg på en bred enighet, sier han.

Bakgrunn: Venstres stortingsgruppe sier nei til Listhaugs forslag

Truer samarbeidet

Venstres nestleder Terje Breivik og flere av partiets fylkesledere mener Listhaug truer det borgerlige samarbeidet. Terje Soløy, leder for Finnmark Venstre, mener partiet ikke kan fortsette samarbeidet med regjeringen, dersom asylinnstrammingene blir en realitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da må man vurdere å bryte samarbeidet, sier han til Aftenposten.

Solveig Schytz, fylkesleder i Akershus, nøyer seg med å si at det vil true samarbeidet «på sikt».

Les også: Høyre overrasket over Venstre

Venter forhandlinger

Heidi Greni i Senterpartiet undrer seg over Venstres opptreden.

– Venstres manøver skjønner jeg ikke så mye av, sier hun til NTB,

Hun kritiserer Venstre, så vel som regjeringspartiene, for å drive et politisk spill, og ber dem slutte med det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det haster med å få på plass tiltak, advarer hun.

Hun venter nå et utspill fra regjeringen og påpeker at statsminister Erna Solberg (H) har gått langt i å antyde at ikke alle av Listhaugs høringsforslag vil bli en del av stortingsproposisjonen.

– Det ville ikke være unaturlig om statsministeren tok kontakt med forlikspartnerne om hun er i tvil om forslagene de tenker å lansere, vil få flertall, sier Greni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ventes å legge fram forslag for Stortinget før påske, men i flere partier venter man at statsministeren inviterer til samtaler i forkant av dette.

Listhaug har bedt om arbeidsro for å gå gjennom høringsuttalelsene. Men statsministeren sendte tirsdag et brev til de parlamentariske lederne på Stortinget der hun gjør det klart at både hun selv og Listhaug, så vel som andre statsråder som jobber med feltet, står til rådighet for å gi «ytterligere informasjon».

Les også: Venstre: – Det å forurense må ha en kostnad

Minner om enigheten

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier til NTB at hun tar «til etterretning» Venstres nei til forslagene som regjeringen har hatt på høring.

– Samtidig har jeg merket meg at mange partier på Stortinget i utgangspunktet var enige i behovet for å stramme inn. Det håper jeg de fortsatt er når regjeringen legger fram tiltak for Stortinget, sier hun til NTB. (©NTB)