Rapport: – Syria-krigen har kostet 470.000 liv

Innbyggere i Aleppo ser på skadene etter luftangrep fra regjeringslojale styrker i den opprørskontrollerte bydelen Al-Shaar 4. februar.
Innbyggere i Aleppo ser på skadene etter luftangrep fra regjeringslojale styrker i den opprørskontrollerte bydelen Al-Shaar 4. februar. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

11,5 prosent av Syrias befolkning er enten drept eller såret i krigen, som har kostet 470.000 menneskeliv de siste fem årene, ifølge en ny rapport fra et syrisk forskningssenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var avisa The Guardian som først omtalte den ferske rapporten fra Syrian Centre for Policy Research (SCPR) onsdag. Dødstallet er en nær dobling fra de 250.000 FN opererte med før de sluttet med å føre oversikt over drepte for halvannet år siden.

Av krigens 470.000 dødsofre, var 400.000 direkte knyttet til voldshandlinger, ifølge SCPR. De øvrige døde som følge av mangel på tilstrekkelige helsetjenester, medisiner, mat, rent vann, hygiene og boforhold. I tillegg anslår SCPR at 1,9 millioner mennesker er såret i krigshandlinger.

– Vi bruker svært strenge forskningsmetoder, og vi er sikre på dette tallet, sier rapportforfatter Rabie Nasser til Guardian.

Analyse: – Assad har fått svært gode kort

Forventet levealder: 55 år

Rapporten dykker ned i det som beskrives som katastrofale sosiale og økonomiske konsekvenser av krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Befolkningen har i løpet av krigen krympet med 21 prosent, og totalt er 45 prosent av alle syrere drevet på flukt på grunn av konflikten. Samtidig falt forventet levealder dramatisk fra 70 år i 2010 til 55,4 år i 2015, heter det i rapporten, som er blitt laget med støtte fra FNs utviklingsprogram UNDP.

Les også: Kurdisk milits rykker frem nord i Syria

«Svart hull»

Det totale økonomiske tapet som følge av konflikten anslås å være på nesten 255 milliarder dollar, eller 4,7 ganger så mye som Syrias bruttonasjonalprodukt i 2010.

– Oppsplittingen av Syria har blitt et svart hull som forvandler lokale og internasjonale, menneskelige og materielle ressurser til sabotasje- og kaosmaskiner, heter det i en pressemelding fra SCPR onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten anslår at sju av ti syrere levde i ekstrem fattigdom i slutten av 2015, mens rundt 2,7 millioner mennesker har mistet jobben i løpet av den fem år lange konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

«Nøytral»

SCPR var inntil nylig basert i Damaskus, og undersøkelsene som ledet til funnene i rapporten, er utført på bakken over hele Syria, skriver Guardian. Senteret, som beskriver seg selv som en uavhengig, ideell tenketank, er påpasselig med å unngå kritikk av det syriske regimet og dets allierte. Med unntak av IS refererer rapporten bare til «væpnede grupper» som prøver å styrte president Bashar al-Assad.

Den sterke rapporten offentliggjøres mens FN advarer om en ny humanitær krise som følge av massiv bombing i Nord-Syria, og titalls tusen flyktninger på ny strømmer mot grensa til Tyrkia.

Les også: Solberg: – Russland har et ansvar for Syria

Undervurdering

Dødsfall som indirekte skyldes krigen, kommer til å øke i tida framover, påpeker Nasser, som mener de fleste organisasjoner og FN ikke tar hensyn til disse ofrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener FN og uformelle anslag undervurderte dødstallene på grunn av mangel på tilgang til informasjon under krisen, sier rapportforfatter Nasser til den britiske avisa.

Og det var nettopp mangel på tilgang og en krympende tillit til kilder som ble oppgitt som begrunnelse da FNs høykommissær for menneskerettigheter sluttet å telle drepte i Syria i midten av 2014.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen