NATO styrker østflanken

NATO-sjef Jens Stoltenberg.
NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Yves Herman / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO må være «bestemt, forutsigbart og sterkt», sier Jens Stoltenberg når alliansen vil styrke det militære nærværet ved østflanken enda mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NATOs forsvarsministre ble onsdag enige om å bygge opp det militære nærværet øst i alliansen.

Først og fremst skal flere soldater på plass i det som kan bli en flernasjonal styrke som rotere mellom medlemslandene øst i Europa. Samtidig skal NATO øve mer og jobbe for å sikre infrastrukturen som trengs for raske forsterkninger og forhåndslagring av utstyr.

– Vi gjør det klart at et angrep på én vil være et angrep på alle, og alliansen vil reagere samlet, understreker generalsekretær Jens Stoltenberg.

USA har allerede kunngjort planer om å styrke det militære nærværet i Europa betraktelig, og også Storbritannia lanserer nye bidrag. Ellers kommer den endelige sammensetningen av innsatsen på plass senere.

Les også: Lavrov: – En løgn at Putin er korrupt

Reagerer

Mens Russland reagerer skarpt, mener Stoltenberg det trengs et «bestemt, forutsigbart og sterkt» NATO for å få til et forhold til Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO har allerede styrket tilstedeværelsen i kjølvannet av Ukraina-krisen og det alliansen ser som et mer aggressivt og uberegnelig Russland. Samlet sett gjennomfører NATO sin største styrking av det kollektive forsvaret siden den kalde krigen.

NATOs plan om å bygge ut øst i Europa er en destabiliserende faktor, mener talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet.

– Vi forstår ikke årsaken til slike handlinger, sier hun ifølge det russiske nyhetsbyrået Sputnik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener de først og fremst ikke utgjør en trussel mot Russland, men mot den strategiske stabiliteten og sikkerheten som burde råde på europeisk territorium.

Les også: Russland anklager USA for å sverte Putin

Spenning

Mikhail Uljanov i utenriksdepartementet i Moskva sier til avisen Kommersant at NATO nå er svært nær å bryte den såkalte grunnakten mellom NATO og Russland, en avtale som begrenser den militære aktiviteten i øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Stoltenberg mener alliansen gjør det den kan for å holde spenningen nede.

– Vi skal unngå en ny kald krig. Vi skal unngå et våpenkappløp. Vi skal fortsatt jobbe for et bedre forhold til Russland. Og vi skal sikre at vi har en åpen dialog, sier han til norsk presse.

Fredag møter han Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på siden av sikkerhetskonferansen i München. Der blir også NATO-aktiviteten i øst et tema.

– Jeg vil understreke at det NATO gjør, er defensivt, forholdsmessig og fullt ut i tråd med våre internasjonale forpliktelser, sier Stoltenberg til NTB.

Innsatsstyrke

Som en viktig del av styrkingen av NATOs felles forsvar har alliansen også opprettet en ny hurtigstyrke, som skal kunne rykke ut på få dager om det smeller. Norge melder seg nå til innsats i styrken om tre år.

– Norge tar sammen med Tyskland og Nederland ansvaret for hurtigstyrken i 2019, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Det er et viktig bidrag fra oss, mener hun.

NATOs nye hurtigstyrke, kalt VJTF, skal hvert år telle opptil 5.000 soldater, og ansvaret for den vil gå på rundgang NATO-landene imellom.

Les også: USAs etterretningssjef frykter ny kald krig