Obamas klimaplan satt på vent

Barack Obamas ambisiøse miljøregler kan foreløpig ikke tre i kraft.
Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
Barack Obamas ambisiøse miljøregler kan foreløpig ikke tre i kraft. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Washington (NTB-Reuters): Den mest sentrale delen av Barack Obamas strategi for å bekjempe klimaendringene møtte tirsdag motstand i USAs høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med fem mot fire stemmer avgjorde høyesterett at presidentens plan for å redusere CO2-utslippene fra energisektoren foreløpig ikke kan iverksettes.

Det skjer etter at 27 stater og en rekke selskaper og finansgrupper har levert inn krav om at Obamas såkalte «Clean Power Plan» må stanses. Høyesteretts avgjørelse betyr at de nye forskriftene om utslipp fra kraftstasjoner ikke trer i kraft så lenge rettstvisten om reglenes lovlighet fortsetter.

Tidligere har en føderal ankedomstol avvist et lignende krav fra motstandere av klimaplanen. 2. juni blir det muntlig høring der domstolen må bestemme om de nye klimareglene er lovlige.

Obama-administrasjonen har som mål å redusere karbonutslippene fra energisektoren med 32 prosent innen 2030 sammenlignet med nivået i 2005. I henhold til planen må hver enkelt delstat innen ett år legge fram for en plan for å hvordan de skal innfri målet som den føderale miljømyndigheten EPA har satt.

Som svar til høyesteretts beslutning uttaler Det hvite hus at det er uenig i avgjørelsen og at det fortsatt tror at regelverket vil overleve rettsprosessen. (©NTB)

Personvernpolicy