– Assad har fått svært gode kort

Syrias president Bashar al-Assad ber i forbindelse med feiringen av Eid.
Syrias president Bashar al-Assad ber i forbindelse med feiringen av Eid. Foto: Sana / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiskstøttede offensiven har gitt president Bashar al-Assad svært gode kort på hånden til å diktere en fredsavtale, mener kommandørkaptein Per Christian Gundersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske regjeringshæren har de siste dagene rykket fram mot den tyrkiske grensa, støttet av russiske flyangrep og iranskstøttede militser på bakken.

– Angrepene har vært rettet mot de nordlige områdene rundt Idlib og Aleppo og har gjort det mulig for bakkestyrker å ta områder helt fram til 30 kilometer fra den tyrkiske grensa. Det de gjør er å avskjære muligheten for etterforsyninger til opprørsgruppene i Aleppo, sier Gundersen, som leder Forsvarets høgskoles mediegruppe, til NTB.

Les også: Putin: – Lettere å gi asyl til Assad enn Snowden

– Kan radikalisere opprørere

Ifølge kommandørkapteinen har framrykningen gjort at Assad-regimet står sterkere i en eventuell framtidig fredsprosess.

– Assad har gjennom hele borgerkrigen vist at han ikke er kompromissvillig. Når han intensiverte kamphandlingene samtidig som fredsforhandlingene startet i Genève, var det for å vise styrke. Opprørsledelsen ser at de er på defensiven og kanskje må ta til takke med en dårligere avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Russlands kampanje bidrar til å polarisere konflikten og kan radikalisere moderate opprørere.

– Opprørerne opplever at Assad har fått mye større støtte fra sine allierte enn det Vesten har gitt dem. De kan komme til å føle seg forrådt og søke mot mer radikale elementer som Nusrafronten, sier Gundersen.

Les også: Syria-resolusjon vedtatt – Assads skjebne i det blå

NATO-sjefen kritisk

NATO mener den russiske tilstedeværelsen bidrar til å gjøre situasjonen i Syria verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– NATO støtter sterkt alle forsøk på å få slutt på lidelser, få på plass en våpenhvile og tilrettelegge for politisk overgang i Syria. Russland undergraver disse forsøkene ved å drive tusenvis av flyktninger til Tyrkia. Russland bidrar dermed til å gjøre krisen enda mer desperat, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag, ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også EU har uttrykt sin bekymring over situasjonen.

– Som en direkte konsekvens av den russiske militære innsatsen, vinner det morderiske Assad-regimet terreng, den moderate syriske opposisjonen taper terreng og ytterligere tusener av flyktninger drives på flukt mot Tyrkia og Europa, sa EU-president Donald Tusk.

Les også: Russland nekter for å ha bedt Assad gå av

Ber om åpen grense

De intensiverte kampene i grenseområdene har ført titusener av mennesker på flukt mot Tyrkia.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) oppfordrer Tyrkia til å holde grensen åpen.

– UNHCR har forståelse for tyrkiske myndigheters bekymring rundt muligheten for en stor flyktningbølge til landet som allerede har ivaretatt 2,5 millioner syriske flyktninger. Men mange mennesker får ikke lov til å krysse grensen. Vi ber Tyrkia åpne grensen for alle sivile som flykter fra Syria og som søker internasjonal beskyttelse, sa UNHCR-talsmann William Spindler tirsdag formiddag.

Spindler ber det internasjonale samfunnet om å hjelpe Tyrkia med å fordele byrdene.

Mandag uttalte visestatsminister Numan Kurtulmus at Tyrkia frykter at opptil 600.000 flyktninger vil forsøke å dra til Tyrkia som følge av kampene i den nordlige syriske Aleppo-provinsen. (©NTB)