TV 2: Espen Lee løslates

Nordmannen Espen Lee er fortsatt på sykehus i Nikosia mens kypriotisk politiet etterforsker hvorvidt han, to andre nordmenn og en lokal hushjelp er involvert i et forsøk på kidnapping. Her er han på vei inn til rettssalen i Nikosia torsdag 4. februar, samme dag som han ble pågrepet.
Nordmannen Espen Lee er fortsatt på sykehus i Nikosia mens kypriotisk politiet etterforsker hvorvidt han, to andre nordmenn og en lokal hushjelp er involvert i et forsøk på kidnapping. Her er han på vei inn til rettssalen i Nikosia torsdag 4. februar, samme dag som han ble pågrepet. Foto: Iakovos Hatzistavrou / Afp / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen Espen Lee og de tre andre som er varetektsfengslet i bortføringssaken på Kypros, blir onsdag løslatt, etter det TV 2 erfarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lee er sammen med to andre nordmenn og en lokal hushjelp siktet for å ha planlagt å bortføre en snart tre år gammel jente. De tre ble torsdag varetektsfengslet for seks dager.

Flere kilder med god kjennskap til etterforskningen bekrefter ifølge TV 2 at alle fire ligger an til å bli løslatt onsdag. De tre nordmennene vil deretter bli deportert fra Kypros. Grunnen er ifølge kildene at det ikke er grunnlag for å straffeforfølge dem.

Det endelige svaret kommer onsdag morgen, opplyser nordmennenes forsvarer.

– Politiet vil orientere oss i morgen tidlig. De har ennå ikke tatt den endelige beslutningen, sa advokat Soteris Argyrou til NTB tirsdag ettermiddag.

Les også: Espen Lee innlagt på sykehus på Kypros

På sykehus

Lørdag ble Espen Lee innlagt på sykehus. Tilstanden hans er god, forsikrer advokaten.

– Jeg besøkte ham i går og snakket med ham på telefon i dag. Han er helt ok, de gjør bare noen undersøkelser. Alt står godt til med ham, sier Soteris Argyrou til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lees norske advokat John Christian Elden sa i helgen til VG at Lee får medisiner på sykehuset som det ikke er tilgang til i fengselet.

– Han får god medisinsk oppfølgning på Kypros, noe som Norge har noe å lære av. Han mottar vanlige medisiner som de ikke hadde i fengselet, sa Elden til avisa.

Avgjøres onsdag

Politiet mener en norsk barnefar har betalt dem for å bortføre hans datter, som bor på Kypros med sin gresk-kypriotiske mor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hushjelpen ble pågrepet lørdag og det ble da opplyst at hun ville sitte i varetekt i minst tre dager. Politiet tror hun viste Espen Lee og en av de medsiktede rundt i den kypriotiske hovedstaden i januar, blant annet hvor barnets mor arbeider.

Ved politiets hovedkontor i Nikosia får NTB opplyst tirsdag at saken fortsatt er under etterforskning, og at politiet ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom etterforskerne vil gå videre med saken, må de siktede fremstilles for forlenget varetekt onsdag.

Barnefaren ikke avhørt

Barnets far får bistand av advokatene Morten Engesbak og Mette Yvonne Larsen.

– Han har benektet å ha befatning med noen barnebortføring. Vi har ikke fått noen henvendelse fra politiet eller fått noen informasjon om at han er mistenkt eller siktet i forbindelse med denne saken. Vi har bare registrert at den pågår på Kypros, sier Engesbak til NTB.

De to bistår nordmannen med en søknad om tilbakeføring etter barnebortføringskonvensjonen som går via Justisdepartementet i Norge og lokale myndigheter på Kypros.

– Søknaden ble oversendt fra oss 30. november i fjor til departementet som oversatte dokumentene og sendte det videre til Kypros i januar. Parallelt med søknaden, pågår det saker både etter barneloven her hjemme og familiedomstolen der nede. Det er ikke aktuelt for oss å reise ned dit nå, sier advokat Morten Engesbak.