Strafferamme på inntil 21 års fengsel:Eirik Jensen om tiltalen: – Sjokkerende

Jensens advokat, Arild Holden, møtte pressen mandag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimannen Eirik Jensen betegner narko- og korrupsjonstiltalen som «sjokkerende», men sier han gleder seg til å få svare på anklagene i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen tiltales for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Det er satt av 16 uker til rettssaken mot den tidligere polititoppen i Oslo-politiet.

Til Aftenposten uttaler Jensen at han ser fram til å «se sine motstandere i øynene».

– Ja, jeg gleder meg fordi vi alle i rettssalen stiller med like premisser, og på en felles arena. Der får jeg anledning til å forsvare meg mot anklagene, sier den tidligere politilederen.

Strafferammen for brudd på straffelovens § 162, 3.ledd er på mellom 3 og 21 års fengsel.

– Skifter arena

Tiltalen ble forkynt til Eirik Jensen mandag. Rettssaken er berammet til høsten. Oppstart er satt til 22. august, og det er satt av 16 uker til saken i Oslo tingrett.

– Nå skifter saken arena slik at Elden og undertegnede skal slåss for Eirik Jensens uskyld i retten. Hvorvidt bevisene holder, vil vise seg da, sier hans advokat Arild Holden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har tatt det inn over seg. Han er selvfølgelig oppgitt, men han er klar for å kjempe for sin uskyld i retten, sier Holden som legger til at han ikke er imponert over bevisene fra Spesialenheten.

Spesialenheten: - Bred og omfattende etterforskning

Reaksjon: Cappelen-advokat: – Jeg er ikke overrasket

2,1 millioner

Arild Holden forteller at Jensen er tiltalt for medvirkning til innførsel av et betydelig kvantum narkotika – «tonnevis med hasj» og for grov korrupsjon.

– Det er et beløp på minst 2,1 millioner kroner, sier Holden, og legger til at Jensen nekter for alle forholdene og hevder sin uskyld som han har gjort fra dag én.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med all respekt: Tiltalen er ganske frisk. Bevisene halter, sier advokaten, som mener påtalemyndighetens sak står og faller med forklaringen til den hasjdømte bærumsmannen Gjermund Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Cappelens forklaring velter, velter alt, sier Holden. Han hevder det er svært lite i den mer enn 1.000 sider lange forklaringen til Cappelen som holder vann.

Reaksjon: Oslo-politiet: – Den alvorligste polititiltalen som er tatt ut

– Seigpining

Eirik Jensen var selv ikke til stede sammen med sine advokater da tiltalen ble kjent.

– Han er i trygge omgivelser. Han har ikke ønsket å ta turen til Oslo, og det var i overensstemmelse med meg og Spesialenheten, sier Holden.

– Seigpining, er ordet Holden bruker for å beskrive hvordan de to siste årene har vært for den tidligere polititoppen.

Om Jensens forhold til Cappelen er dette hva advokaten har å si:

– Han skal forklare seg om det i retten. Der vil man motta en full forklaring om det fra Jensen.

Les også: Eirik Jensen kraftig ut mot politiet


To år lang prosess

Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014 og løslatt fra varetekt 30. mai samme år. Den erfarne politimannen ble først siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en svært omfattende narkotikasak med Gjermund Cappelen i spissen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cappelen har forklart at Jensen bisto ham med hasjsmugling i flere år. 16. oktober 2014 ble siktelsen mot Jensen utvidet til å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningen av saken ble avsluttet i månedsskiftet august/september i fjor høst. 19. oktober sendte Spesialenheten for politisaker sin innstilling til Riksadvokaten etter å ha brukt halvannen måned på å gjennomgå etterforskningsmaterialet.

Les også: Saken mot Eirik Jensen koster minst 24 millioner kroner

En kriminell manns forklaringer

Tiltalen mot Eirik Jensen er basert på en kriminell manns forklaring og påstander, mener hans andre forsvarer John Christian Elden.

– Jeg er overrasket over at Riksadvokaten har beordret tiltalte mot Eirik Jensen. Etter å ha gjennomgått bevisene i saken, kan jeg ikke forstå at det er grunnlag for å ta ut tiltale, sier Elden til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tiltalen er basert på en mengde indisier som kan tolkes som man vil, sier Elden.

– Vi kan ikke se at det er grunnlag for denne tiltalen. Riksadvokaten har basert denne tiltalen på en kriminell manns forklaring og påstander, legger han til, og viser til at det er satt stor lit til forklaringen til den hasjdømte bærumsmannen Gjermund Cappelen.

– Bør henlegges

Eirik Jensen ble ansatt i Oslo politidistrikt i 1977 og var blant annet leder for Oslo-politiets gjengprosjekt fra 2006 til det ble lagt ned i 2011, en beslutning Jensen mente var ødeleggende for politiets dialog med gjengene og det forebyggende arbeid med gjengkriminaliteten i hovedstaden.

Jensens forsvarere Arild Holden og John Christian Elden har vært klare på at saken bør henlegges. Isteden støtter Riksadvokaten Spesialenheten i at det skal reises tiltale:

– Det er snakk om maksimal strafferamme. Det er en meget alvorlig tiltale, sier Holden.

Les også:

Spesialenheten mener å ha avslørt hasjvarsel fra Eirik Jensen

Politiet fant syv år gamle tekstmeldinger fra Eirik Jensen

Eirik Jensen-saken:

* 19. desember 2013: Bærums-mannen Gjermund Cappelen blir pågrepet av politiet. Han blir senere siktet for grov narkotikaforbrytelse. Cappelen har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner.

* 24. februar 2014: Politioverbetjent Eirik Jensen blir pågrepet, mistenkt for grov korrupsjon etter at Cappelen i avhør forklarer at Jensen i en årrekke har bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen nekter all straffskyld.

* 30. mai 2014: Jensen blir løslatt fra varetekt

* 16. oktober 2014: Siktelsen mot Jensen utvidet til også å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig blir Gjermund Cappelen siktet for grov korrupsjon.

* 14. september til 12. oktober 2015: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og sju andre om besittelse og salg av store hasjpartier gikk i Asker og Bærum tingrett.

* 19. november 2015: Seks medlemmer av Gjermund Cappelens hasjnettverk blir dømt til mellom 5 og 16 års fengsel. Den sjuende møtte ikke i retten og er etterlyst av politiet. Cappelen er funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, men får ikke utmålt en straff før retten har behandlet nettverkets innførsel av narkotika.

* 27. januar 2016: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Gjermund Cappelens sønn for heleri av 4,5 millioner kroner. Saken mot sønnen skal opp i Asker og Bærum tingrett 7. juni.

* 5. februar: Riksadvokatens påtaleavgjørelse blir sendt over til Spesialenheten, men det blir ikke offentliggjort om Jensen blir tiltalt eller ikke.

* 8. februar: Det blir kjent at Riksadvokaten har avgjort at Jensen skal tiltales for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Det er satt av 16 uker til rettssaken, som skal starte i Oslo tingrett 22. august.

te Spesialenheten for politisaker at det tas ut tiltale. Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, har på sin side argumentert overfor Riksadvokaten hvorfor saken etter hans mening bør henlegges.