Gigantisk solenergipark åpnet i Marokko

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ouarzazate (NTB-AP): Kongen av Marokko åpnet torsdag en av verdens største solenergiparker, som utnytter Saharas sollys til å møte etterspørselen etter fornybar energi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet at anlegget utenfor byen Ouarzazate skal forsyne 1,2 millioner marokkanere med strøm. Prosjektet, som har kostet 34 milliarder kroner, går under navnet Noor 1. Noor betyr passende nok lys på arabisk.

Climate Investment Fund, som har stilt opp med 3,8 milliarder kroner, sier anlegget blir verdens største i sitt slag. Marokko ble valgt fordi det i tillegg til de naturlige forutsetningene for solenergi også kunne tilby politisk stabilitet og et ønske om å fase ut fossile subsidier.

– Marokko var langt framme når det gjaldt lovverk og reguleringer og hadde alle byggeklossene på plass, mens Tunisia og Egypt var midt i den arabiske våren, sier fondets sjef, Mafalda Duarte.

Målet med anlegget er å redusere bruken av fossilt brensel, men motstandere frykter at det vil kreve kjølevann fra et damanlegg i nærheten, i en tid da området opplever langvarig tørke. (©NTB)