Solberg: – Vi må bla opp penger til Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må forberede oss på langvarig støtte til den syriske befolkning, sa statsminister Erna Solberg (H) på givermøtet for Syria torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin tale understreket hun hvor viktig det er å raskt finne en politisk løsning på konflikten i landet. Jo lengre tid det tar, jo vanskeligere blir det å gjenoppbygge det som er blitt ødelagt i krigen.

– Vi må forberede langvarig støtte til den syriske befolkningen så snart en politisk løsning er oppnådd, sa hun.

Det var Solberg som tok initiativet til møtet i London, der over 60 land og over 30 stats- og regjeringssjefer er til stede. Håpet er å innfri en FN-appell om rundt 70 milliarder kroner til humanitær hjelp i Syria og nabolandene i år. Men før møtestart var det fortsatt uklart om målet ville bli nådd.

– Må få mulighet og håp

I forkant av konferansen så statsministeren optimistisk på mulighetene for en betydelig opptrapping av den økonomiske støtten til syrere i og utenfor hjemlandet.

– Min forventning er først og fremst at vi nå blar opp penger og får en god diskusjon ikke minst om løsninger som gjør at flyktninger i naboland får en mulighet og et håp – både om utdanning og arbeid, sa hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Solberg er Japan et av landene som kan komme til å bidra med betydelig mer penger.

– Ikke minst kommer både Tyskland, Storbritannia og Norge til å bidra mer. Men vi håper det kommer noen substansielle summer, sa hun.

10 milliarder

På spørsmål om løftene om støtte vil bli holdt, sa hun at FNs humanitærkonferanse i mai kan brukes til å følge opp at land leverer det de har lovet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge lover om lag 10 milliarder kroner til Syria og nabolandene de neste fire årene. I år vil summen bli på 2,4 milliarder, et rekordhøyt bidrag til én enkelt humanitær krise.

Tyskland vil gi en sum tilsvarende 10,5 milliarder kroner i år, og 22 milliarder innen 2018. Og Storbritannia lover å øke sin støtte til 15 milliarder kroner innen 2020.

– Vi kan skape den følelsen av håp som er nødvendig for at folk skal slutte å tenke at de ikke har noe annet valg enn å risikere live på en farefull ferd til Europa, sier statsminister David Cameron i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Danmark har lovet å øke sin støtte, til nærmere 900 millioner norske kroner.

Mat og beskyttelse

Norges bidrag skal gå til humanitær innsats inne i Syria, men også til naboland som huser millioner av syrere på flukt. Pengene skal blant annet brukes på nødhjelp, utdanning, helse, husly, mat, beskyttelse, vann og sanitære forhold gjennom støtte til FN og andre hjelpeorganisasjoner.

Solberg er spesielt opptatt av utdanning og skolegang for barn på flukt, og 350 millioner av årets pott øremerkes dette.

Katastrofe

Etter snart fem år med krig er Syria blitt verdens største humanitære katastrofe. Rundt 13,5 millioner mennesker trenger hjelp inne i landet, mens over 4,3 millioner mennesker har flyktet ut og trenger hjelp i nabolandene.

Solberg leder givermøtet i London sammen med Storbritannias statsminister Cameron, Tysklands statsminister Angela Merkel, Kuwaits emir al-Sabah og FN-sjef Ban Ki-moon.

Forsøkene på å få i gang fredssamtaler mellom partene i Syria ble onsdag lagt på is inntil videre. Solberg er ikke overrasket over at fredsforsøket har vist seg å være vanskelig, og understreker at blant andre Russland, Iran og Saudi-Arabia må bidra slik at alle sitter ved forhandlingsbordet og finner løsninger.