Assange får støtte av FN-panel

Julian Assange har sagt at han vil la seg pågripe dersom et FN-panel kommer fram til at det ikke er ulovlig å holde ham tilbake i Storbritannia. Men ifølge BBC har panelet konkludert i hans favør.
Julian Assange har sagt at han vil la seg pågripe dersom et FN-panel kommer fram til at det ikke er ulovlig å holde ham tilbake i Storbritannia. Men ifølge BBC har panelet konkludert i hans favør. Foto: Pool / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et FN-panel støtter Julian Assange etter å ha vurdert WikiLeaks-grunnleggerens klage om ulovlig frihetsberøvelse. Svenske påtalemyndigheter avviser at uttalelsen har noen formell betydning for saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assange har siden 2012 søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London for å unngå utlevering til Sverige, der han er anklaget for seksuelle overgrep. Assange avviser anklagene, men er redd at svenske myndigheter kan utlevere ham til USA, der han frykter å bli straffeforfulgt for spionasje.

I fjor høst klaget Assange saken inn for FNs arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD). FNs avgjørelse skulle komme fredag, men torsdag meldte BBC at arbeidsgruppen har konkludert i Assanges favør. Svensk UD bekrefter dette overfor nyhetsbyrået TT. Men svenske påtalemyndigheter trekker inntil videre på skuldrene.

Les også: WikiLeaks publiserer epostene til CIA-sjef

– Ingen betydning

– Uttalelsen fra arbeidsgruppen har i henhold til svensk lov ingen formell påvirkning på den pågående etterforskning, het det i en pressemelding torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aktoren som har ansvaret for saken, er på reise og kan derfor ikke ta stilling til den siste utviklingen, skriver påtalemyndigheter videre.

Saken mot Julian Assange:

* Den australske WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner i 2010.

* 7. desember 2010: Pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre

* 16. desember 2010: Løslatt mot en kausjon på 1,8 millioner kroner.

* 24. februar 2011: En britisk domstol beslutter at Assange skal utleveres til Sverige. Assange anker og sier at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA.

* 2. november 2011: En ankedomstol opprettholder utvisningsbeslutningen. Assange anker nok en gang.

* 14. juni 2012: Britisk høyesterett avviser å behandle Assanges anke på nytt.

* 19. juni 2012: Assange søker tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London og ber om politisk asyl i Ecuador.

* 16. august 2012: Ecuador innvilger Assange asyl. Storbritannias utenriksminister William Hague avviser å gi Assange fritt leide ut av landet.

*13. august 2015: Deler av siktelsene mot Assange droppes av svensk påtalemyndighet, grunnet foreldelse. Voldtektsanklagen foreldes i 2020.

* 4. februar 2016: Assange sier han vil forlate ambassaden å la seg pågripe, dersom han ikke får medhold av et FN-panel som vurderer saken hans.

FN-panelet har ingen formell innflytelse over britiske eller svenske myndigheter, og det britiske utenriksdepartement sier det fortsatt forplikter seg til å utlevere Assange til Sverige.

Panelet, som består av juridiske eksperter, har hentet inn beviser fra Storbritannia og Sverige og har tidligere avsagt kjennelser om hvorvidt arrestasjoner eller andre frihetsberøvelser er ulovlige.

– Vil bli pågrepet

Assange sa tidligere på dagen at han ville la seg pågripe dersom UNWGAD ikke ga ham medhold. Dersom FN støtter ham, vil han imidlertid forvente å bli behandlet som en fri mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom jeg vinner fram, og det viser seg at disse statene har handlet ulovlig, venter jeg å umiddelbart få tilbake passet mitt og at det ikke blir gjort flere forsøk på pågripe meg, sier Assange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensk høyesterett skal behandle Assange-anke

Politiet i London svarer at de står klare til å pågripe Assange dersom han setter sine bein på britisk jord og minner om at arrestordren mot ham fortsatt er gjeldende.

– Dersom han forlater ambassaden, kommer vi til å gjøre vårt ytterste for å pågripe ham, sier en talsmann for britisk politi torsdag.

Lekkasjer

Assange har lekket store mengder hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan. Han søkte asyl ved Ecuadors ambassade av frykt for at en utlevering til Sverige kan være første steg mot en straffeforfølgelse i USA.

Les også: To siktelser droppet – Assange fortsatt siktet for voldtekt

Assange har tidligere tilbudt Sverige å avhøre ham inne på ambassaden.

Før han søkte tilflukt i ambassaden, hadde han sittet i husarrest og i fengsel siden 2010 basert på en svensk arrestordre. Han slapp ut mot kausjon og har levd i skjul på ambassaden for å komme unna et britisk vedtak om utlevering til Sverige. Ecuador innvilget ham asyl i 2012, men han har ikke kunnet få fritt leide til å forlate ambassaden og reise fra Storbritannia til Ecuador.