Riksadvokaten vil ha Kristin-saken gjenåpnet

Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen (bildet) ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune i august 1999. I fjor sommer ble en mann i slutten av 30-årene pågrepet og siktet på nytt for å ha drept jenta.
Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen (bildet) ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune i august 1999. I fjor sommer ble en mann i slutten av 30-årene pågrepet og siktet på nytt for å ha drept jenta. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokaten begjærer gjenåpning av straffesaken mot mannen som tidligere er frifunnet for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som tidligere er frifunnet for drapet på den tolv år gamle jenta i 1999, ble pågrepet og siktet på nytt i juli i fjor. Han ble pågrepet etter at nye DNA-undersøkelser i fjor støttet andre bevis i saken.

– Riksadvokatens vurdering er at vilkårene for å gjenåpne saken er oppfylt, skriver Riksadvokaten i en pressemelding onsdag.

Beslutningen begrunnes med at de nye bevisene i saken gir grunn til å anta at 39-åringen er skyldig i drapet. Etter begjæringen om gjenopptakelse er det nå opp til Gjenopptakelseskommisjonen å avgjøre om saken skal gjenåpnes. Siktede har opprettholdt sin tidligere forklaring om at han ikke har noe med drapet å gjøre. Blir saken gjenåpnet, vil det bli en ny rettssak, opplyser Riksadvokaten.

– Slike begjæringer som her er omhandlet, fremsettes meget sjelden av Riksadvokaten, står det i kunngjøringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien varslet

– Det er dette de har ventet på i 16 år, sier familiens bistandsadvokat Astri Aas Hansen til VG etter at hun hadde kontaktet Kristins far Roar Juel Johannessen onsdag formiddag.

Familien fikk beskjed tirsdag kveld om Riksadvokatens beslutning. I følge advokaten snakket de lenge sammen og innstiller seg nå på rettssak i løpet av våren. Ventetiden siden etterforskningen startet på nytt i fjor har vært lang for familien.

– For alle oss som står på utsiden, er det en helt uforståelig tung situasjon familien står i, sier Astri Aas Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politietterforsker mener Kristin-saken kunne vært løst

Nye DNA-funn

Den nå 39 år gamle mannen som er siktet for drapet på den tolv år gamle jenta, ble dømt for drapet i Larvik herredsrett i 2001, men ble frikjent året etter fordi det sentrale DNA-beviset – et hårstrå – viste seg å ikke stamme fra ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da saken ble gjennomgått på nytt i år, ble det blant annet gjennomført nye DNA-analyser fra Kristins negler. Analysene slo fast at DNA-prøvene var identiske med 39-åringens DNA.

I forkant av innstillingen om gjenopptakelse, har politiet foretatt nye avhør i saken og gjort et omfattende analysearbeid.

Les også: Finn Abrahamsen: – Kristin-funn er et varsku, ikke en bragd

Den 38 år gamle mannen gikk til søksmål mot staten og fikk en erstatning på 500.000 kroner etter at han ble frikjent for drapsanklagene i 2002. Nå som politiet mener de med sikkerhet kan slå fast at det likevel var han som drepte 12-åringen i 1999, kan han bli avkrevd å betale erstatningen tilbake hvis han blir dømt.

Les også: Staten kan kreve erstatning tilbake fra Kristin-siktet

Drapet på Kristin Juel Johannesen:

* Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø.

* Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.

* Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.

* Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

* En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet i saken. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.

* I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.

* I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel for drapet. Året etter ble han frikjent, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.

* Samme mann (39) ble i juli i fjor pågrepet på nytt i saken og siktet for forsettlig drap.

* Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.

* 3. februar 2016 sendte Riksadvokaten begjæring om gjenopptakelse av straffesaken til Gjenopptakelseskommisjonen.