Stortinget hørte aktørene i Kyst-Norge:Unisont Nord-Norge mot Røkke-konsernet i høring om sjømatpolitikken

IKKE ENDRINGSVILLIG? Ordfører Siv Dagny Aasvik fra Hadsel målbar nordnorske kommuners og fylkers motstand mot å svekke viktige bestemmelser i dagens fiskerilovgivning, i en høring arrangert av Stortingets næringskomité. – De har ingen endringsvilje, repliserer konsernsjef Webjørn Barstad i det Røkke-eide trålerselskapet Havfisk ASA (bak til høyre).
IKKE ENDRINGSVILLIG? Ordfører Siv Dagny Aasvik fra Hadsel målbar nordnorske kommuners og fylkers motstand mot å svekke viktige bestemmelser i dagens fiskerilovgivning, i en høring arrangert av Stortingets næringskomité. – De har ingen endringsvilje, repliserer konsernsjef Webjørn Barstad i det Røkke-eide trålerselskapet Havfisk ASA (bak til høyre). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det slår meg etter å ha hørt spørsmålene deres: Er det Stortingets oppgave å se på lønnsomhet i fiskerinæringa for det enkelte selskap, eller for samfunnet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om stortingsmeldingen om sjømatindustrien

  • Regjeringen presenterte 13. november 2015 sjømatindustrimeldingen med flere tiltak som skal bedre konkurransekraften og verdiskapningen i fiskeindustrien.
  • Regjeringen foreslår å regionalisere leveringsplikten og fjerne bearbeidingsplikt og aktivitetsplikten.
  • Leveringsplikten ble innført som en ordning for å sikre råstofftilgang til fiskeindustrien. For at fiskekvoter skulle gis til industrieide trålere, ble de pålagt å levere til visse anlegg på land
  • I 2003 ble leveringsplikten omgjort til en tilbudsplikt til spesifikke anlegg eller geografiske områder.
  • Regjeringen foreslår at tilbudsplikten skal gjelde fylker. Tilbudsplikten som trålere har til Båtsfjord vil da være oppfylt hvis fangsten tilbys fiskeindustri i Finnmark.
  • Regjeringen vil også fjerne forbudet mot å produsere fisk ombord på trålere som ikke har leveringsplikt.
  • De vil også liberalisere fiskesalgslagenes enerett til å fastsette minstepris.

Følg Stortingets behandling av sjømatindustrimeldingen

Slik reagerte ordfører Siv Dagny Aasvik i Hadsel etter å ha hørt spørsmålene politikerne på Stortinget kom med til organisasjonene i fiskerinæringa, selskaper, og lokalpolitikere i en høring Stortingets næringskomité arrangerte tirsdag.

Den handlet om regjeringens stortingsmelding om betingelsene for framtidas sjømatnæring - og dermed arbeidsplasser og bosetting i Kyst-Norge.

– Beslutningen dere skal ta nå, er historisk. For den får store konsekvenser for bosetting langs kysten i nord, sa Aasvik i høringen.

– Rettighetene til å fange 10 prosent av hvitfisken i Norge ble gitt til Røkke og Aker-konsernet på betingelser om at de skulle levere råstoff til lokalsamfunnene kvotene deres stammer fra, la hun til som eksempel på hvor konflikten står.

Les også: Frp i Finnmark vil fortsatt ha betaling for fiskekvoter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Havfisk-sjefen: – De har ingen endringsvilje

Aasvik, ordførere fra Hammerfest, Nordkapp og Vestvågøy, samt næringspolitikere fra Nordland og Troms avviste unisont alle forslag regjeringen kommer med til endringer av deltakerloven, leveringsplikten og bearbeidingsplikten i norsk fiskerilovgivning.

Bak disse begrepene skjuler seg bestemmelser som er innført for å sikre at de norske fiskefangstene skal yngle arbeidsplasser på land, ved at det stilles krav om å levere og bearbeide sjømaten der.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Slik målbar Siv Dagny Aasvik Vesterålens protest:

– Dette er kjente standpunkter. Alle de kommunene og fylkene som har uttalt seg her, har sagt dette bestandig. Det er ingen endringsvilje, sier konsernsjef i Havfisk ASA, Webjørn Barstad, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ønsker å bevare det bestående som det er. Men man må være omstillingsvillig i denne sektoren også. Det er en fundamental uenighet mellom dem og oss, legger Barstad til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én meningsfelle i spørsmålet om å gi trålerne større frihet til å velge hvor de vil lande fisken, hadde han imidlertid på høringa. Båtsfjord Handelstands Fiskeriforening, ved formann Frank Kristiansen, sa seg enig i at de må få stå fritt innenfor fylket.

Båtsfjord er stedet i Finnmark der Akerkonsernets selskap Norway Seafoods har sagt seg villig til å satse.

– Trålerrederiene må ikke få bryte betingelsene

Havfisk-sjefen mener tilhengerne av dagens regelverk bare trekker fram én av målsettingene i Loven om retten til å delta i fiske og fangst, populært kalt deltakerloven.

– Det er veldig mange påstander om intensjonen med lovverket. Det ingen har nevnt, er at første målsetting med deltakerloven, er at det skal sikre økt lønnsomhet i næringa. De peker bare på målet om å trygge bosetting og arbeidsplasser i kystdistriktene, sier Barstad og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sier at du faktisk trenger lønnsomhet for å fylle det andre målet.

Men som ordfører Remi Solberg fra Vestvågøy påpekte i høringa:

– Begrunnelsen for at disse selskapene fikk trålerkonsesjon, var at de skal skape aktivitet på land. Arbeidsplassene i fangstleddet og på land må derfor sees i sammenheng.

Deltakerloven sier at bare aktive fiskere får tilgang til fiskekvoter. Røkkes Aker-konsern fikk imidlertid unntak, mot å forplikte seg til å levere fangster til bearbeiding på de opprinnelige plassene kvotene stammet fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsernet eier ikke bare en stor trålerflåte, men har også overtatt fiskeindustri på land. Selskapet oppnådde dermed det som kalles vertikal integrasjon, noe som ifølge kritikerne gjør at konsernet kan få resultatene i industribedrifter noen steder til å se negative ut, for så å legge dem ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Barstad: – Skal vi ikke få lov å bruke hodet selv?

Les også: Per Sandberg til Røkkes yndlingshavn i Finnmark

– Vi kan ikke regulere oss til ulønnsomme arbeidsplasser

Røkkes Aker-konsern har underveis gjort et strategisk trekk: De delte opp fiskerivirksomheten sin i to selskaper: Havfisk ASA driver trålerflåten, mens industrien er drevet av selskapet Norway Seafoods ASA.

Havfisk går med pene overskudd, mens Norway Seafoods sliter med lønnsomheten.

– Akerkonsernet eier fangstleddet gjennom og har produksjon i Norway Seafood. Samlet går de i overskudd, påpeker Vestvågøy-ordfører Remi Solberg.

Han vil ikke finne seg i at Røkke får beholde trålerkvotene som tilhører kommunen, samtidig som han får nedlegge industrianlegget.

– Vi vil tape store ressurser om dette skulle stoppe. Det snakkes om at vi da skal få kompensasjon. Men hvordan kompensere en evigvarende ressurs? Det er ikke mulig, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Lofotrådet er det brei tilslutning for å bevare leverings-, bearbeidings- og aktivitetsplikten. Trålere som ikke oppfyller plikten, bør få inndratt sine kvoter, sier han.

– Mer effektivitet gjør oss mer konkurransedyktig. Vi kan ikke regulere oss til ulønnsome arbeidsplasser, sa derimot konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods ASA.

– Vi har anlegg langs hele kysten, noen med aktivitetsplikt, andre uten. Konkurransen er global. Skal Norge bli verdens beste sjømatnasjon, må verdikjedene henge sammen og det må bli mindre statlig styring, framholdt han.

Farstad avviser at oppmykingen av reglene regjeringen foreslår, vil føre til industridød. Konsesjonsreglene tilsier at det maksimalt kan være sju trålere per anlegg på land.

Se video: – Konkurransen er global, sier Norway Seafoods konsernsjef