Jevn start i Iowa

Mandag åpnet de mange nominasjonsmøtene i Iowa, som her på gården til Gary og Mary Weaver i den lille bygda Rippey. Foto: Nick Oxford / Reuters / NTB scanpix
Mandag åpnet de mange nominasjonsmøtene i Iowa, som her på gården til Gary og Mary Weaver i den lille bygda Rippey. Foto: Nick Oxford / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Des Moines/Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): På begge sider av det politiske skillet i USA var det jevn kamp i toppen da resultatene begynte å komme inn fra de første valgkretsene i Iowa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med bare et fåtall av de snaut 1.700 valgkretsene talt opp, hadde Hillary Clinton litt over 50 prosent av stemmene blant demokratene, mens Bernie Sanders lå litt under 50 prosent. Etter hvert som det tikket inn flere resultater, krympet avstanden mellom dem, og da 71 prosent av valgkretsene var klare, lå Clinton på 50,7 prosent, mens Sanders hadde 48,7.

På republikansk side vekslet Donald Trump og Ted Cruz på å ligge først, med snaut en tredel av stemmene hver. Utover kvelden ble Marco Rubio mer og mer synlig, og det utkrystalliserte seg en kamp mellom tre kandidater som alle lå på 20-tallet da nesten o tredeler av kretsene var talt opp: Cruz (28,3 prosent) fulgt av Trump (25,0 prosent) og Rubio (21,9 prosent).

Flere medier påpekte at det var lange køer flere steder da møtelokalene åpnet klokken 2 natt til tirsdag norsk tid i delstaten som er første ute i nominasjonssprossen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av nominasjonsmøtene i Iowa har mange ment at oppmøtet kan bli avgjørende for resultatet. Bernie Sanders og Donald Trump antas å kunne dra fordel av høyt oppmøte dersom de klarer å lokke folk som tradisjonelt ikke deltar i nominasjonsprosessen. CNNs Tal Kopan er likevel forsiktig med å tilskrive noen av kandidatene en fordel.

– Det er umulig å vite hvem som tjener på de store folkemengdene i kveld. Alt det viser er at dette nok en gang er vanskelig å sammenligne med tidligere valg, sier Kopan. Ifølge CNN-kollega Dana Bash oppga kilder at oppmøtet blant republikanerne lå an til å bli opp mot 150,000, langt over rekorden på 121.503 for fire år siden. (©NTB)