Storbritannia og EU skal være enige om lovreform

EU-president Donald Tusk forventer å kunne legge fram utkast til en avtale med Storbritannia og statsminister David Cameron tirsdag. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB scanpix
EU-president Donald Tusk forventer å kunne legge fram utkast til en avtale med Storbritannia og statsminister David Cameron tirsdag. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia er blitt enige med EU om en mekanisme for å blokkere uønskte EU-lovgivning, sier en kilde i den britiske regjeringen tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-president Donald Tusk har sagt at utkastet til en avtale mellom unionen og Storbritannia blir lagt fram i 12-tiden tirsdag.

Punktet partene nå skal være enige om, oppfyller ett av statsminister David Camerons fire hovedkrav og skal berolige briter som er bekymret for at Brussel har fått for mye makt over lovgivingen.

I utkastet, som fortsatt må godkjennes av alle medlemslandene, ligger det en bindende klausul om at en gruppe på minst 55 prosent av medlemslandene kan stanse eller kreve endringer i lovforslag.

– Dette gjennombruddet vil sikre at de enkelte nasjonalforsamlingenes stemmer vil bli hørt klart og tydelig i Brussel, sier regjeringskilden.

Les også: Briter flest vil bli værende i EU

Hammond

Den britiske utenriksministeren Philip Hammond har tidligere sagt at han vil jobbe for at Storbritannia skal forlate EU, dersom unionen nekter å endre seg. På spørsmål om de nye forslagene innebærer at han ikke ønsker å jobbe for en såkalt «Brexit», svarer han:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke si det for sikkert før jeg ser dokumentet, men på grunnlag av det jeg har satt så langt, er jeg oppmuntret av at det har vært nokså betydelig bevegelse i vår retning de siste dagene, sier Hammond tirsdag.

Les også: Dette er Europas farligste

Folkeavstemning

Cameron har lovet å reformere Storbritannias forhold til EU og holde en folkeavstemning om fortsatt medlemskap innen utgangen av 2017. Han håper reformene kan være på plass innen et toppmøte senere i februar, noe som gjør at folkeavstemningen kan holdes allerede i juni.

Storbritannia sa søndag at det er oppnådd betydelig enighet med EU-kommisjonen, som tillater at britene kan holde tilbake enkelte utbetalinger til EU-innvandrere i inntil fire år så fort avtalen er inngått.