Biologer krever egne områder for rovdyr

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Jens Christian Mitchell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et nytt opprop fra norske fagbiologer foreslås det at husdyr og beitedyr forbys fra enkelte områder. I disse reservatene skal man bygge levedyktige bestander av bjørn, ulv, jerv og gaupe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En rekke andre land har klart å redde rovdyrbestanden ved å skille mellom områder for rovdyr og beitedyr, sier professor emeritus Harald Kryvi ved Universitetet i Bergen til Klassekampen.

Sammen med 664 andre, hovedsakelig fagbiologer, har han skrevet under på et opprop som er levert til Stortingets energi- og miljøkomité.

Les også: Vil ha stående fellingstillatelse for ulv på Vestlandet

Med dagens forvaltning frykter biologene i oppropet at det kan gå mot slutten for de fire store rovdyra i Norge. De mener at beiting, husdyrhold og jakt må forbys i enkelte områder.

– Det ligger i kortene at dette må bli i fjellkommuner, sier Kryvi.

I oppropet heter det at rovdyra må forsynes med tilstrekkelig hjortevilt og bedøves og bringes tilbake om de vandrer ut av området.

Les også: 18 sauer funnet døde etter ulveangrep i Enebakk

Bondelaget er skeptiske til forslaget.

– Man kan ikke vente at rovdyr holder seg innenfor nasjonalparkens grenser. Dette vil først og fremst fordrive beitedyr fra utmark som er nødvendig for å drive landbruk i fjellbygdene, sier kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, Lise Boeck Jacobsen, til avisa.