Mødre får oftere redusert straff etter vold mot barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mødre får oftere enn fedre straffreduksjon på grunn av foreldrerollen i saker som omhandler vold mot barn. Det viser en gjennomgang Aftenposten har gjort av norske dommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen har gått gjennom 187 dommer mot foreldre som har utøvd vold mot sine barn. 9 prosent av fedrene som ble dømt, fikk reduksjon i straffen på grunn av formildende omstendigheter knyttet til foreldrerollen. Der fedrene fikk avkorting i straffen var det stort sett fordi saken hadde tatt for lang tid i retten, eller fordi faren fikk en «tilståelsesrabatt».

Les også: Politiet om rikets tilstand

For mødrene er andelen 42 prosent. Til og med i saker hvor mor ikke har hovedomsorg for barnet, har hun større sjanse for å få en mildere straff.

Mødrene i sakene blir også oftere omtalt med positive formuleringer enn fedrene, ifølge en språkanalyse avisen har gjort av de samme dommene.

Litteraturprofessor Arild Linneberg, som leder en forskningsgruppe for rett og retorikk ved Universitetet i Bergen, har sammen med stipendiat Line Hjorth, som forsker på kjønn i retten, sett på avisens materiale.

– Mor regnes nesten automatisk som en god omsorgsperson, selv om hun har mishandlet et barn. Det er en helt klar forskjell i de eksemplene vi har sett, sier Linneberg.