Norge vil ta opp falske arbeidstillatelser med Russland

Russland nekter å ta tilbake asylsøkere som kom over grensen til Norge med engangsvisum, noe norske myndigheter mener avtalen forplikter dem til. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Russland nekter å ta tilbake asylsøkere som kom over grensen til Norge med engangsvisum, noe norske myndigheter mener avtalen forplikter dem til. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken hvor en tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt 1.000 syrere falske arbeidspapirer blir trolig ett av temaene i samtaler mellom russiske og norske myndigheter onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skal pågå en etterforskning i saken og det er naturlig å få nærmere opplysninger om hva russiske myndigheter vet om dette, sier statssekretær Tore Hattrem (H) i Utenriksdepartementet til NTB om politiet i St. Petersburg, som mener de har rullet opp en omfattende organisert kriminell virksomhet.

Fem selskaper sørget i 2013 og 2014 for at 1.000 syrere fikk arbeidstillatelse i Russland. Selskapene var eid av en tidligere russisk diplomat og hans familie, skriver Aftenposten.

Les også: Brende uenig med Russland om engangsvisum

– UD var kjent med fra russisk presse i fjor høst at det skal ha funnet sted en økning i utstedelser av russiske forretningsvisum basert på invitasjoner fra tilsynelatende ikke-eksisterende firmaer. Vi har ikke mer informasjon om saken, enn det som er kommet fram i mediene, sier Hattrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norsk-russiske ekspertgruppen, som fra norsk side består av embetsmenn fra Justisdepartementet og UD, møtes på nytt i Moskva onsdag for å forsøke nøste videre i uenigheten om hvilke asylsøkere som kan bli returnert til Russland. Visum-avsløringene i Russland kan føre til at syrerne med falske russiske papirer i Norge ikke kan sendes tilbake, som regjeringen ønsker.

Les også:

Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

Regjeringen avfeier kritikk av asylretur til Russland

Brende overrasket over Støres kritikk