Frankrike varsler nytt initiativ for Palestina

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, her på talerstolen i EU-parlamentet i Strasbourg, vil jobbe for en fredsløsning mellom israelere og palestinere. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix
Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, her på talerstolen i EU-parlamentet i Strasbourg, vil jobbe for en fredsløsning mellom israelere og palestinere. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris (NTB-Reuters): Frankrike vil de neste ukene prøve å samle allierte i et nytt forsøk på å blåse liv i tostatsløsningen for Israel og Palestina, opplyser utenriksminister Laurent Fabius.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frankrike skal de kommende ukene delta i forberedelsene av en internasjonal konferanse som samler partene og deres amerikanske, europeiske og arabiske hovedpartnere, for å bevare og realisere tostatsløsningen, sa Fabius fredag.

Som et permanent medlem i FNs sikkerhetsråd har Frankrike et ansvar for å holde liv i forsøk på å finne en tostatsløsning mellom israelerne og palestinerne, fastslår Fabius.

Dersom initiativet mislykkes, kommer Frankrike til å anerkjenne Palestina som stat, tilføyer utenriksministeren. Frankrike frykter at om konflikten fortsetter i limbo, blir sjansene for en tostatsløsning mindre og risikoen for at ekstremistgruppen IS kan få innflytelse i området større.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere beskrevet franske initiativ som «lite hensiktsmessige».

Det siste året har israelere bosatt seg i stadig større områder. FNs generalsekretær Ban Ki-moon har sagt at bosetningene er «provoserende handlinger» som vitner om lite samarbeidsvilje fra israelsk side. (©NTB)