Slik sikrer du hjemmet ditt før ekstremværet treffer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og bølger så høye som 12 meter bør du sikre hjemmet før «Tor» treffer landet fredag ettermiddag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av ettermiddagen regner meteorologene med at uværet «Tor» vil slå inn over land og skape farlige situasjoner en rekke steder i landet.

– «Tor» vil treffe landet med regn og en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og føre med seg bølger så høye som 12 meter på det heftigste. Store materielle skader kan ventes, og det er lurt å få sikret gjenstander som er løse, sier vakthavende meteorolog på Vestlandet, Anne Solveig Andersen, ifølge NTB.

Nå bør du som er utsatt for ekstremværet sikre boligen din.

Sjekk været der du er fremover

– Gjenstander kan fly gjennom lufta

– Folk bør sikre eiendeler utendørs for å være føre var, sier skadesjef Inge Oksvik i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Da ekstremværet Dagmar rammet i romjulen 2011, ble det skader for 1,4 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.

Bakgrunn: Nordvestlandet kan få reprise på Dagmar

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det blåser så kraftig som det er meldt å gjøre, kan gjenstander som flyr gjennom lufta gjøre stor skade på både personer og eiendom, sier skadesjefen.

–Kan medføre livsfare

Hafslund nett øker beradskapen for å møte ekstremværet Tor. Hafslunds område omfatter ikke Vestlandet, men uværet vil også kunne slå til i Hafslunds område på Østlandet.

Vi har økt beredskapen på vår døgnbemannede driftssentral og økt styrken på utemannskaper. Vi har også gjort avtaler med beredskapsentreprenører om at de kan mobilisere store styrker hvis det skulle bli behov for det, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schau oppfordrer mot å unngå linjer som har blåst ned.

– Vi vil advare på det sterkeste å bevege seg i nærheten av linjer som har blåst ned og ligger på bakken. Det kan være strømførende ledninger, og berøring kan medføre livsfare, sier Schau.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skadeforebyggende råd fra If

Ta en vurdering utendørs om det er for eksempel trær som kan ramme bygninger og biler hvis de faller over ende i stormkastene.

Husk at campingvogner og bobiler har så stor overflate at de nærmest kan virke som seil i vinden. Vurder å flytte dem i le.

Har du anledning, se om taket er helt og vil tåle store nedbørsmengder: At det ikke mangler takstein og at annen takkledning er i orden. Etter uværet bør du sjekke taket på nytt

Utemøbler bør sikres eller tas inn. Trampoliner bør demonteres, eller i det minste få fjernet duken. Stormkast og trampoliner uten sikring er en dårlig kombinasjon.

Ligger båten din på vannet? Vurder å ta den opp på land og sikre den ordentlig.

Varsel til åtte fylker

Det er sendt ut varsel fra Meteorologisk Institutt til Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

– Slik det ser ut nå, er det Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som blir hardest rammet. Men vi vil merke det i alle fylkene det er sendt ut varsel for, sier vakthavende meteorolog Andersen til NTB.

Stormen skal ifølge meteorologene treffe sørlige deler av landet fredag ettermiddag, og deretter vil den trolig øke i styrke mens den beveger seg nordover langs Vestlandet mot Trøndelag.

Les også: Flyplassene forbereder seg til ekstremværet Tor

Les også: Ekstremværet Tor treffer Norge med voldsom kraft