Lysbakken: – Stortingsflertallet ble grepet av panikk

Under paroler som «Godhet er greit» og «Ikke bryt folkeretten» samlet hundrevis av demonstranter seg til fakkeltog i flere norske byer onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en rekke steder ble det arrangert demonstrasjon for en mer human asylpolitikk og for å protesterer mot den omdiskuterte asylinstruksen. Initiativet kom fra Facebook-gruppen Refugees Welcome to Norway.

SV-leder Audun Lysbakken tok et oppgjør med lovendringen som Stortinget vedtok i november, som åpnet for instruksen som lar Norge sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle søknaden.

Les også: Zara (11): – Man skal hjelpe folk som trenger vår hjelp

– Setter rettigheter på spill

– Man tøyer grensene for hva slag spilleregler som gjelder. Vi vil ikke være et sånt land, sa Lysbakken da han talte til de frammøtte foran Stortinget.

Lysbakken krever respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

– Stortinget gjorde uansvarlige vedtak i november. Stortingsflertallet ble grepet av panikk.

– Norge er ikke et land som setter de samme rettighetene på spill. Det er vårt enkle krav at alle som er på flukt, må få en sjanse til å få sin søknad vurdert, sa Lysbakken.

Se video: Hansson: – Kunne sluppet denne uverdige situasjonen

– Må få vurdert søknaden

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne minnet om markeringen av Holocaust-dagen og trakk paralleller til hva som kan skje når man setter til side grunnleggende rettigheter. I likhet med Lysbakken mener han at flertallet på Stortinget handlet i panikk da lovendringen ble vedtatt.

– Hvis behandlingen på Stortinget hadde fulgt vanlige regler, så hadde vi sluppet denne uverdige situasjonen, understreket Hansson i sin appell.

– Når politikerne går i ring, viser folket sitt moralske kompass. Det viser at vi skal respektere asylsystemet og hver og én skal få vurdert sine rettigheter. De skal ikke behandles som grupper og flokker og sendes ut i hauger, sa han.

Se video: Zara (11): – Man skal hjelpe folk som trenger vår hjelp

Personvernpolicy