Ingjerd Schou i Europarådet:Russland er ute av Europarådets parlamentarikerforsamling i 2016

FORTSETTER SANKSJONER: – I og med at russerne uteblir, dropper vi diskusjonen om å oppheve sanksjonene mot dem, forteller nyvalgt visepresident Ingjerd Schou i Europarådets parlamentarikerforsamling, PACE.
FORTSETTER SANKSJONER: – I og med at russerne uteblir, dropper vi diskusjonen om å oppheve sanksjonene mot dem, forteller nyvalgt visepresident Ingjerd Schou i Europarådets parlamentarikerforsamling, PACE. Foto: Genevieve Engel / Europarådet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingjerd Schou beklager at Russland trekker seg fra Europarådets parlamentarikerforsamling fordi de er fratatt stemmeretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En dramatisk utvikling har skjedd forut for vintersesjonen i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), som åpnet mandag og varer ut denne uka.

Russland meddelte kort før møtet at de ikke vil komme. Dermed uteblir de fra alleuropeiske debatter om de store spørsmålene på kontinentet, som flyktningekrisa, kamp mot internasjonal terrorisme og menneskerettsbrudd i medlemsstatene.

Norges flyktningepolitikk er også blant de mange temaene som kommer opp.

– Jeg håper Russland ser at de er tjent med å være til stede i internasjonale organisasjoner. Europarådet er en meget relevant organisasjon. Demokrati, rettstatsprinsipper og menneskerettigheter er hovedpillarer og dette er eneste alle europeiske organisasjon de kan være med i.

Det sier Høyres stortingsrepresentant Ingjerd Schou på telefon fra Strasbourg til ABC Nyheter. Hun er Stortingets delegasjonsleder og ble mandag valgt til ny visepresident i PACE.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svartelistet russer talte på kongress i Oslo

Hva har skjedd med russerne?

18. januar sendte det russiske parlamentet, Dumaen, brev til Europarådet, der de gjorde klart at Russland ikke vil delta i PACE nå.

Dermed splitter ett av de viktigste av Europarådets 47 medlemsland ut av forsamlingen. Hvorfor?

Det er en reaksjon på at deres parlamentarikerkolleger i forrige periode vedtok sanksjoner mot dem. Som følge av den russiske annekteringen av Krim ble de russiske parlamentarikerne fratatt stemmeretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er begrunnelsen for at Dumaen unnlater å sende sende delegater, og dermed få dem godkjent. Det igjen får PACE-president Anne Brasseur til å svare at russiske delegater ikke får adgang i hele 2016.

Les også: Norge må se Kina overta oljekontrakter med Russland

Parlamentarikerne i ond sirkel

Paradoksalt nok har parlamentarikerne denne uka rukket å vedta en større resolusjon som går inn for styrking av parlamentarikeres situasjon, og oppfordrer til å avstå fra sanksjoner som hindrer parlamentarikeres virke utenfor deres hjemland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som om ikke det er nok, dropper den samme forsamlingen en planlagt diskusjon på dette møtet om å oppheve sanksjonene mot russerne.

– Når russerne ikke møter opp, blir det ikke noen behandling av deres akkreditiver. Da blir det ingen diskusjon om sanksjonene mot dem, forklarer Ingjerd Schou.

«Forståelsen av håpløsheten og det kontraproduktive i å legge hindringer i veien for interparlamentarisk dialog, har i det siste spredd seg mer og mer blant medlemmene i PACE.», skriver Duma-lederne i brevet til forsamlingen (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk), og varsler at de vil følge nøye med på debatten om resolusjonen som tar avstand fra sanksjoner mot parlamentarikere.

– Har parlamentarikerne dermed kjørt seg fast i en ond sirkel - først blir det vedtatt sanksjoner mot de russiske delegatene, så reagerer russerne med å utebli, noe som får dere til å avblåse diskusjonen om å gi dem tilbake deres rettigheter?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det er en ond sirkel. Både forrige og nåværende president beklager at russerne ikke vil være til stede som en av 47 landene med alle konfliktene som pågår nå. Det er klart det er ønskelig at de er til stede. Vi fra Norge ønsker sterkt å ha dem her, svarer Schou.

Les også: Russland og Kina inngår «evig» vennskap

– De må vise vilje. Vi må vise vilje

– Jeg håper Russland ser at de er tjent med å være til stede i internasjonale organisasjoner. Europarådet er en meget relevant organisasjon. Demokrati, rettstatsprinsipper og menneskerettigheter er hovedpillarer, sier den nyvalgte visepresidenten i PACE.

– Hva skal til for å løse floken og få russerne tilbake?

– Det beste hadde vært om de trakk seg ut av Ukraina, svarer Schou.

– Vi må vise vilje, og de må vise vilje, legger hun til, vel vitende om at tilbaketrekking fra Krim neppe vil finne sted.

Les også: Russland hever seg over menneskerettighetsdomstolen

Les mer om PACE-møtet hos Stortinget

Følg møtet hos Europarådet