Dyster spådom for oljeservicebransjen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Omsetningen til norske oljeserviceselskaper vil i år falle med 80 milliarder kroner sammenlignet med 2015, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er utført av revisjons- og konsulentselskapet EY og omfatter mer enn 1.113 selskaper. Den viser at omsetningen i oljeservicemarkedet vil synke med 80 milliarder kroner i 2016, og at 125 milliarder – en firedel – av omsetningen er borte siden toppåret 2014, skriver Dagens Næringsliv.

– Vår undersøkelse viser at bunnen ikke er nådd. Men anslagene for 2016 er mer usikre enn noensinne, sier partner Espen Norheim i EY, som har utarbeidet undersøkelsen sammen med kollega Ove Hetland.

Omsetningen viser at alle segmenter innen oljeservicesektoren rammes av det kraftige fallet for oljeprisen. Men det er særlig selskapene med stor eksportandel som vil bli rammet i 2016, mener Hetland.

– Det gjelder for eksempel riggutstyrsleverandører og selskaper som leverer utstyr til seismikk- og offshore service-skip. Fra 2015 til 2016 vil eksportomsetningen falle med 31 prosent, fra 175 milliarder kroner til 121 milliarder kroner, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norheim synes det er vanskelig å spå når aktiviteten i bransjen vil ta seg opp igjen. Det avhenger av når oljeprisen snur. Og det vil uansett ta lang tid før bedriftene får såpass tillit til markedet at de begynner å ansette folk og øke kapasiteten igjen, påpeker han. Kapasitetsoppbyggingen i oppturen vil gå tregere enn kuttene i nedturen. (©NTB)