Brende uenig med Russland om engangsvisum

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) har fortsatt håp om at returene til Russland kan gjenopptas. Men Norge og Russland er uenige om retur av asylsøkere med engangsvisum, vedgår han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vil fortsette diskusjonene som pågår med Russland om retur av avviste asylsøkere, sier Brende.

– Det har under disse diskusjonene vært en ulik forståelse av tilbaketakelsesavtalen når det gjelder dem med annet visumgrunnlag enn multivisum og gyldig opphold i Russland, sier Brende til NTB.

– Vi mener vi også kan returnere dem med engangsvisum, men det mener ikke Russland, sier han.

Utspill fra Lavrov

Brende mener likevel at det ikke er noe nytt i uttalelsene som Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kom med på en pressekonferanse tirsdag. Lavrov forklarte at grunnen til at det nå er stans i returene, er at flyktninger som har krysset grensa til Norge, har brutt russiske lover.

– Samtalene dreier seg om folk som kom til Russland enten for å jobbe her eller besøke slektninger. De oppga ikke at det virkelige formålet var å dra videre til Norge. Det betyr at de med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland, og dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake, sa Lavrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende avdramatiserer situasjonen.

– Vi har vært med russiske myndigheter nå i dag og fått bekreftet at de er enige i at de skal ta imot i retur de asylsøkerne som har multivisum og gyldig opphold i Russland, sier han.

Vil fortsette samarbeidet

Brende understreker at han ønsker å fortsette samarbeidet med Russland om situasjonen på Storskog.

– Det er veldig vesentlig for oss å videreføre dette gode samarbeidet, som har ført til at det nå ikke kommer asylsøkere over grensa. Tross alt kom det 5.600 i løpet av veldig kort tid i fjor høst, sier han.

Norge vil samtidig vurdere nye ordninger for retur av asylsøkere med multivisum og gyldig opphold i Russland.

– Vi skal få på plass et møte i en ekspertgruppe som kan danne grunnlag for en diskusjon om hvorvidt vi kan gjenoppta praksisen med retur over Storskog, eller om vi for eksempel skal se på mulighetene for å fly dem ut av Norge til Moskva, sier Brende.