Frp åpner for å fjerne kirkeasylanter med makt

KrF-nestleder Dagrun Eriksen (bildet) tar til orde for at samfunnet trenger kirkeasylet som en sikkerhetsventil, men at det ikke er en ønsket situasjon. Hun møter motbør fra blant andre Kommunalkomiteens leder, stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp).
KrF-nestleder Dagrun Eriksen (bildet) tar til orde for at samfunnet trenger kirkeasylet som en sikkerhetsventil, men at det ikke er en ønsket situasjon. Hun møter motbør fra blant andre Kommunalkomiteens leder, stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunalkomiteens leder, stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp), er ikke fremmed for at det kan bli påkrevd å fjerne asylsøkere som har søkt tilflukt i norske kirkebygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser blant annet til at det vil undergrave rettsstaten dersom vi skulle få et stort antall asylsøkere i norske kirker.

– Vi må ikke komme i en sånn situasjon med den tilstrømmingen vi har, at vi må sende politiet inn. Jeg håper regjeringen er klar med tiltak rimelig raskt hvis dette blir en større utfordring enn det er. Dette kan vi ikke ha som en standardløsning, sier Njåstad til NRK.

Både regjeringens samarbeidspartier og kirken reagerer på at regjeringen vurderer å endre en instruks som gir politiet lov til å hente ut kirkeasylanter med makt.

– Vi registrerer at dette er nok en sak hvor regjeringen går på tvers av saker som har vært viktig for samarbeidspartiene. Dette blir tatt med i diskusjonen vi skal inn i nå om et samarbeid i 2017, sier stortingsrepresentant og nestleder i KrF, Dagrun Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

Hun tar til orde for at samfunnet trenger kirkeasylet som en sikkerhetsventil, men at det ikke er en ønsket situasjon. Njåstad er urolig for at det skal bli en ankeinstans.

– Det siste vi trenger nå, er at sentrale politikere gir inntrykk av at vi trenger en tredje sikkerhetsventil. Vi har faktisk et godt utviklet system innenfor utlendingsforvaltningen, nemlig at man saksbehandler, og at man har ankemuligheter, sier han.

Les også: Regjeringen åpner for å skrote kirkeasyl