Sykepleier tiltalt for voldtekter av pasienter

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mannlig sykepleier står i Bergen tingrett tiltalt for flere voldtekter av menn ved Rusakutten i byen for tre år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken begynte mandag mot sykepleieren som arbeidet ved Rusakutten på Bergen legevakt. Han er tiltalt for to tilfeller av voldtekt og to tilfeller av seksuell handling som skal ha skjedd våren og sommeren 2013. Han nektet straffskyld.

De fire mennene som er fornærmede i saken var ikke i stand til å motsette seg overgrepene. Ifølge Bergens Tidende sa den ene av dem i retten at han følte seg så verdiløs da overgrepet skjedde og trodde han var godt ivaretatt på Rusakutten.

Mannen forklarte at han like etterpå ga beskjed om hva han hadde opplevd, men han ble ikke tatt på alvor, ifølge aktor Asbjørn Onarheim.

– Da en annen pasient varslet om tilsvarende 7. juni, ble det reagert, sa Onarheim.

Ledelsen ved Rusakutten fikk mistanke til mannen da flere pasienter fortalte at de var blitt befølt på kropp og i underliv under behandling på Rusakutten. Han ble oppsagt sommeren 2013, like etter de fire påståtte overgrepene.

Mannen ble fratatt sin autorisasjon som sykepleier av Helsetilsynet. Aktor vurderer å be om at mannen fradømmes retten til å ha en stilling som innebærer pasientomsorg. Det blir trolig også lagt ned påstand om oppreisingserstatning fra de fire pasientene.