Hastemøte etter russisk returstans

PU-sjef Tor Erik Haga sier at de håper på å kunne forsette med utsendelsene så fort som mulig.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet, Justisdepartementet og Utenriksdepartementet er innkalt til hastemøte mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var veldig redde da vi ble pågrepet. Vi visste ikke hva som kom til å skje med oss, og om vi kom til å bli sendt tilbake til Russland, sier Muhammed Wakas og Ansar Mahmmod til NTB.

De to har kommet til Norge fra Pakistan via Russland og er blant de 82 asylsøkerne som fredag ble pågrepet ved Vestleiren utenfor Kirkenes. Asylsøkerne ventet på utsendelse til Russland og ble pågrepet på grunn av unndragelsesfare. De ble løslatt igjen dagen etter.

I flere dager har politiet forsøkt å returnere asylsøkere med russisk oppholdstillatelse eller multivisum over Storskog, men returene har blitt avlyst gang på gang.

Les også: Busselskap: Norge har liste på 280 asylsøkere som skal til Russland

Russisk stans

Lørdag kveld fortalte utenriksminister Børge Brende (H) at Russland har stanset alle norske asylreturer over Storskog av sikkerhetsgrunner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag skal det holdes et hastemøte om situasjonen, melder NRK.

– Justis- og beredskapsdepartementet har invitert Politidirektoratet og Utenriksdepartementet for å diskutere situasjonen og mulig løsninger, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet.

Politiets utlendingsenhet (PU) ser nå på om det er mulighet til å returnere asylsøkere over andre grenser enn den russiske.

– Vi ser også på den muligheten, men nå er vi i en fase der vi venter på at politiske myndigheter skal komme med en løsning, sier Tor Espen Haga, sjef for PU i Kirkenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regner med å returnere 700 asylsøkere

Utenriksminister Børge Brende (H) regner med å få returnert alle de rundt 700 asylsøkerne som enten har opphold i Russland, russisk multivisum eller russisk statsborgerskap.

– Det er kommet 5.400 over grensen. Av dem er vi kun enige om at de som har gyldig opphold og multivisum, skal sendes tilbake. Så langt har vi returnert rundt 200. Men fra norsk side mener vi også at de andre bør sendes tilbake, sier Brende til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en stor kategori som russerne ikke vil ta tilbake. Folk med engangsvisum, utgått visum eller hvor det bare er veldig kort tid igjen av visumet, fortsetter han.

Brende sier han ikke vurderer det som veldig alvorlig at russiske myndigheter midlertidig har stanset returene fra Norge.

– Russerne har ikke sagt at de har gått bort fra den enigheten vi har med dem. Det viktigste for oss er at vi kan videreføre den gode dialogen vi har, og det er viktig at denne skjøre forståelsen ikke blir rokket ved, sier utenriksministeren.

Les også: Brende sier at Russland er såret over kritikken

Lek i snøen

Bak sperringene rundt ankomstsenteret på Vestleiren, som tidligere var en militærleir, har noen få barn trosset de 14 minusgradene og leker i snøen. Ellers er det stille.

– Nå er vi veldig glad fordi vi kan gå ut. Da vi ble pågrepet, kunne vi ikke gå ut på to dager, sier Mahmmod og Wakas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De holder fram noen papirer fra Utlendingsdirektoratet (UDI), som viser at de har fått avslag på asylsøknadene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker ikke å dra tilbake til Russland. Vi har en fremtid i her. Norge er et trygt og godt land, men det er norske myndigheter som bestemmer vår skjebne, sier de.

Les også: Asylsøkere i Finnmark vil ikke tilbake til Russland

Nye forhandlinger

Norske og russiske myndigheter starter nye forhandlinger om retur av asylsøkere neste uke.

– PUs oppgave er å returnere folk, og vi fortsetter planleggingen av utsendelser med fly og buss, men vi får ikke lenger returnere over Storskog. Vi forholder oss til det, sier Haga til NTB.

Flere frivillige organisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har advart mot å tvangssende asylsøkere som har tatt seg inn i Norge over grenseovergangen ved Storskog, tilbake til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag får regjeringen trolig formell beskjed om hvordan UNHCR vurderer norsk asylpraksis.

Les også: Syrere i kirkeasyl: – Sjokkert over Norge

Blir i kirkeasyl

Tre av asylsøkerne ved Vestleiren har søkt tilflukt i Kirkenes kirke. De fikk søndag ettermiddag tilbud om å bli kjørt til et asylmottak i Vadsø, men takket nei til dette, ifølge NRK.

– De ønsker å se hva som skjer i neste uke, sier asylsøkernes advokat, Cecilie Schjatvet.

Asylantene – en 26 år gammel syrisk mann, en 32 år gammel syrer og hans 28 år gamle gravide kone – kom til kirken torsdag. De fikk skyss med lokale aksjonister til kirken i Kirkenes.

Les også:

Ingen retur av asylsøkere til Russland torsdag

PU planlegger nye returer til Russland