Meny

PU slo av internett for at flyktningene ikke skulle rømme

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Matnekt, kalde rom og avslått internett er situasjonen for flyktningene i Ankomstsenter i Finnmark, ifølge NOAS.

Demonstrerer mot utsendelse av asylsøkere– Det jeg har blitt fortalt, er at det er flere senger på store rom. Det er veldig kaldt om natta. Jeg snakket i går med de tre som klarte å rømme fra Vestleiren og som har fått kirkeasyl. Det første de sa til meg var at endelig er det varmt. Endelig har vi det litt varmt, sier NOAS-rådgiver Marek Linha til NTB fredag.

Slo av internett

Linha forklarer til NTB at internett i leiren ikke har fungert den siste tiden.

– Det ble slått av for to dager siden. Noen har ikke penger lenger på telefonen, og det blir vanskelig for noen å kommunisere med advokater og å sende inn dokumentasjon også videre.

Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark innrømmer at de slo av wifi-internettet for at flyktningene i Vestleiren ikke skulle rømme, men bekrefter fredag kveld at internettet er tilbake.

– Vi måtte få kontroll på situasjonen. Det var en situasjon hvor vi fikk inntrykk av at de forsøkte å unndra seg retur av et lovlig fattet vedtak. Med internett hadde de mulighet for å kontakte de som skulle hjelpe dem, sier PUs prosjektleder i Finnmark, Tor Espen Haga til NTB.

Les også: – Listhaug har mistet kontrollen i Finnmark

Avviser matnekt

NTB får også bekreftet at matregimet inne i leiren er det samme som da Vestleiren var Ankomstsenter Finnmark. Da skulle nyankomne asylsøkere maksimalt oppholde seg i to døgn i leiren. De skulle ikke få varm mat under oppholdet. De ble også pålagt strenge tidsfrister for når de måtte få i seg mat, og hvis de ikke var innenfor det korrekte tidspunktet ble de nektet mat.

Haga avviser at dette er tilfellet.

– Vi nekter ingen mat. Alle får mat, og alle skal få mat, sier han til NTB.

Les også: Asylaktivister i Kirkenes ilegges forelegg

30 minusgrader

NTB har vært i kontakt med en syrisk trebarnsfamilie, der moren fortalte om at hun og barna frøs. Det hadde heller ikke vært mulig å dusje inne i Vestleiren, fordi vannet var så kaldt.

Ifølge mottaksleder Kent Richard Witzøe i HERO, er det satt inn ekstra varmeovner i rommene i leiren.

– Det har jo vært over 30 minusgrader ute. Det er satt ut mange ekstra ovner, i tillegg til oppvarming som er fra før. Så det skal ikke være kaldt. Jeg kan tenkte meg at det er rundt 20 grader om natta, sier Witzøe.

Les også:

Advokat: – Uforsvarlig å returnere noen til Russland

PU regner med nye utsendelser fredag

Østerrike stenger døra for asylsøkere

SVs Andersen: – Regjeringen gambler med asylsøkere

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus