Venstresiden vil danne regjering i Spania

Podemos-leder Pablo Iglesias er nå villig til å gå med i en sosialistregjering i Spania.
Podemos-leder Pablo Iglesias er nå villig til å gå med i en sosialistregjering i Spania. Foto: Sergio Perez / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstrepartiet Podemos i Spania har ombestemt seg og er likevel villig til å danne regjering sammen med sosialdemokratene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kan det gå mot en venstreorientert koalisjonsregjering i Spania, én måned etter valget på ny nasjonalforsamling. I så fall blir etter alt å dømme Pedro Sanchez, lederen for det sosialdemokratiske partiet PSOE, ny statsminister.

Sanchez lovet fredag å gjøre alt som trengs for å danne ny regjering med andre «progressive krefter» – hvis ikke sittende statsminister Mariano Rajoy fra det konservative partiet PP igjen vinner de folkevalgtes tillit. Så langt har ingen andre partier lovet å støtte Rajoy.

– Velgerne til Podemos og PSOE vil ikke forstå det hvis vi ikke klarer å bli enige, sier Sanchez.

Les også: Partilederne inn på teppet hos kong Felipe i Spania

Snakket med kongen

Spanias kong Felipe har denne uka snakket med partilederne etter tur, i et forsøk på å stable på beina en styringsdyktig regjeringskoalisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgresultatet 20. desember var et nederlag for Rajoy, selv om PP ble størst. PSOE gikk også på en smell, og heller ikke de har til nå greid å danne en flertallskoalisjon. Dette har Podemos og sentrumsliberale Ciudadanos fått skylda for.

Podemos utelukket tidligere et regjeringssamarbeid med PSOE, men fredag orienterte partileder Pablo Iglesias kong Felipe om at partiet har ombestemt seg.

– Jeg fortalte ham at vi er villige til å danne regjering sammen med PSOE og de tidligere kommunistene i Izquierda Unida, sa Iglesias.

Podemos-lederen la ikke skjul på at han ser seg selv som en naturlig visestatsminister i den nye regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Podemos: – Spania blir ikke det samme

Protesterer mot budsjettkutt

Podemos har markert seg som en sterk kritiker av de økonomiske innstrammingene i Spania i kjølvannet av finanskrisen.

Krisen utløste et kraftig boligprisfall og store økonomiske problemer i Spania. Podemos, som ble dannet i mars 2014, fikk 21 prosent av stemmene om kom på tredje plass i valget før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om partiene på venstresiden nå er enige om å prøve å danne regjering, kan de ble avhengig av støtte fra små partier fra regionene Catalonia og Baskerland. Hvis ikke må de ha støtte fra Ciudadanos.

Et problem i samtalene mellom Podemos og PSOE fram til nå har vært Podemos' støtte til en folkeavstemning i Catalonia om løsrivelse fra Spania. Nå ser det ut til at partiet har moderert seg på dette punktet. (©NTB)