Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad

Statsekretær Jøran Kallmyr reagerer på asylprotestene.
Statsekretær Jøran Kallmyr reagerer på asylprotestene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) mener flere av politikerne som nå kritiserer asylreturene ved Storskog, mangler ryggrad. Men han er ikke overrasket over de skarpe reaksjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Overrasket? Jeg er absolutt ikke overrasket. Det er det samme som skjer hver eneste gang. Når krisen rammer, skal det strammes inn. Men når konsekvensene blir tydelige og folk skal sendes ut, mister man motet og ryggraden, sier Kallmyr som er statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

Han påpeker at det bare er asylsøkere med såkalt multivisum eller varig opphold i Russland som nå sendes ut. Returene omfatter ikke de som kom med transittvisum, for disse vil ikke Russland ta imot.

– Allikevel blir det så mye bråk, sier Kallmyr og viser til at stortingsflertallet i november gjorde det klar at asylsøkere med opphold i Russland skulle returneres over Storskog.

– Hvis ikke vi handler raskt nå, risikerer vi at visumene løper ut. Da vil det ta ekstra lang tid å returnere de som skal ut, sier Kallmyr.

Han peker på at det i høst kom flere enn 5.000 asylsøkere over Storskog, og at 13 om dagen denne uka viste seg krevende for russiske myndigheter å håndtere.

Les også: Stortinget sier nei til å stoppe asylreturene

Ber statsministeren rydde opp

Venstre og KrF ber statsministeren komme på banen og rydde opp i striden rundt de omstridte asylreturene ved Storskog. Men returstopp blir det ikke.

Fredag forsøkte SV å stanse utsendelsene ved å samle opposisjonen til asylprotest mot regjeringen. Initiativet fikk kun støtte fra Miljøpartiet De Grønne.

– Skuffende, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Det hjelper lite at man har en intensjon om ikke å bryte folkeretten, når konsekvensen av det man har vedtatt, faktisk åpner for at Norge gjør det.

Les også: Listhaug pepres med spørsmål fra Stortinget

– Regjeringens ansvar

Ap, Senterpartiet, KrF og Venstre skriver i svarbrevet til Lysbakken at det er regjeringens ansvar å sikre at asylsøkere ikke returneres i strid med folkeretten og Stortingets vedtak.

– Innvandrings- og integreringsministeren er ansvarlig overfor Stortinget for alle vedtak som fattes og utsendelser som finner sted. Vi mener det er riktig å holde fast ved denne arbeidsfordelingen mellom Stortinget og regjeringen, anfører de fire største opposisjonspartiene.

At regjeringen inntil videre har grønt lys til å fortsette de omstridte asylreturene, innebærer ikke at det politiske presset har avtatt. Fredag ettermiddag sendte samarbeidspartiene Venstre og KrF et brev til statsminister Erna Solberg (H), der de uttrykker stor bekymring over situasjonen.

Les også: PU under tidspress for å få sendt asylsøkere til Russland

UNE-instruks

– Et ufravikelig prinsipp for KrF og Venstre har hele tiden vært at Norge skal overholde folkerettslige forpliktelser og flyktningkonvensjonen, skriver partilederne Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande i brevet som også er stilet til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

De krever at norske myndigheter forsikrer seg om at ingen sendes tilbake til et tredjeland, hvor de ikke får den beskyttelsen de har behov for.

Samtidig ber de regjeringen endre instruksen av 24. november, slik at den bare skal gjelde for Utlendingsdirektoratet og ikke det domstolslignende organet Utlendingsnemnda.

– UNE må sikres mulighet for en uavhengig vurdering av om det er trygt å returnere til Russland, poengterer de to i brevet.

Syrere i kirkeasyl sjokkert over Norge: – Trodde dette var en rettsstat Syrere i kirkeasyl sjokkert over Norge: – Trodde dette var en rettsstat

Uro

Hareide og Grande uttrykker særlig bekymring for returer av barnefamilier og stiller en rekke krav til regjeringen. Blant annet forutsetter de at asylsøkere med flerreisevisum skal være sikret effektiv beskyttelse også etter at visumet har utløpt og at «særlige hensyn» tas ved returer av barn.

I tillegg ber Venstre og KrF om at utlendingsmyndighetene forsikrer seg om at forholdene ved ankomststedet i Russland er forsvarlige og at rettssikkerheten styrkes ved at UDI overtar jobben med å underrette asylsøkerne om rettighetene de har i møte med et negativt vedtak.

– Jeg er veldig glad for at støttepartiene legger press på regjeringen, sier Aps Helga Pedersen til NTB. Ap har selv stilt spørsmål til Listhaug om det faglige grunnlaget for forsikringene om at praksisen ved Storskog er i tråd med Stortingets vedtak og internasjonale forpliktelser.


Les også:

Lysbakken: – En farlig utvikling som vanner ut asylretten

Listhaug forsvarer Storskog-returer, ber Ap og Sp slutte å vingle

Advokat: – Jeg tror ikke norske myndigheter vet hva de gjør

Personvernpolicy