Tysk asyl-opprør i Merkels parti

Den tyske statsministeren Angela Merkel under en pressekonferanse i Berlin tidligere denne måneden.
Den tyske statsministeren Angela Merkel under en pressekonferanse i Berlin tidligere denne måneden. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel møter krav om strengere asylpolitikk fra en lang rekke partifeller og allierte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 40 folkevalgte fra Merkels konservative parti CDU sendte henne tirsdag et brev hvor de ber om politisk kursendring.

– Sett i lys av utviklingen de siste månedene, kan vi ikke lenger snakke om en stor utfordring. Landet vårt er i ferd med å bli overveldet, skriver de.

Gjeldende lover må håndheves, krever CDU-politikerne, som mener Tyskland igjen må rette seg etter Dublin-avtalen. Den sier at asylsøkere skal sendes tilbake til medlemslandet de først ankommer.

Les også: Listhaug vil møte FNs flyktningutsending

– Vil ikke splitte partiet

En av dem som har tatt initiativ til brevet, Christian von Stetten, går så langt som å antyde at asylsaken kan splitte CDU i den tyske nasjonalforsamlingen.

– Vi ønsker ikke å splitte partiets parlamentsgruppe, vi ber bare om at loven overholdes, sier von Stetten til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En CDU-kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at så mange som hundre av partiets folkevalgte støtter brevet, selv om ikke alle har undertegnet det.

Også delstaten Bayerns statsminister Horst Seehofer, som leder CDUs søsterparti CSU, krevde tirsdag strengere asylpolitikk.

– Vi ønsker en løsning sammen med deg. Men trykket her er på «vi ønsker en løsning», lød Seehofers fordekte trussel i en tale på en partikonferanse.

Seehofer, som har hjerteproblemer, besvimte underveis i den følelsesladde talen, men fortsatte å snakke sittende. Da han var ferdig, fikk han stående applaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 40 asylsøkere har forsvunnet fra mottak i Vadsø

1,1 millioner asylsøkere

Mange av flyktningene og migrantene som ankommer Tyskland, krysser grensen mellom Østerrike og Bayern. Også flere ganger tidligere har CSU bedt Merkel stramme inn asylpolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland markerte seg i fjor som et av EU-landene med forholdsvis liberal asylpolitikk. 1,1 millioner flyktninger og migranter kom til landet i løpet av året.

Men etter at en gruppe asylsøkere og innvandrere skal ha stått bak seksuell trakassering og overgrep på kvinner i Köln nyttårsaften, har mange tyske politikere bedt om innstramminger.

Merkel har selv lovet en betydelig nedgang i antall asylsøkere, og Seehofer krever at endringen må være merkbar innen mars.

En ny meningsmåling for avisa Bild viser at de tyske konservative går tilbake med 2,5 prosentpoeng til 32,5 prosent. Partiet Alternativ for Tyskland, som vil stramme inn asylpolitikken og er kritisk til eurosamarbeidet, går fram 1 prosentpoeng til 12,5 prosent.