Knepet som gjør laksen superkul
Og 11 oppskrifter på laks, som du kommer til å elske.
Alle er glad i laks!
Siden man begynte med oppdrett av laks har den elegante fisken fått en sentral plass det norske kjøkkenbordet. Før var prisen uoverkommelig, men nå har alle råd. Så, det som før var kongelig spise, er nå hverdagsmat.
Mye kan sies om oppdrettsfisk, men dersom man skulle velge seg én fisk ut i fra kulinariske kvaliteter er laks opplagt.
Tips: Ved å lage små snitt i laksen, som du strør salt i, får du mer smak i den. Og dessuten hindre du at fileten krøller seg ved å lage de små snittene. Bruk gjerne mer enn salt, for eksempel friske urter. Sjekk ut!
Oppskrifter med laks
Ikke bare er laks suveren til middager, men den har også gitt oss røkt laks (burde ikke overraske noen, nei). Røkt laks er suveren i forretter, som denne med ostekrem eller disse morsomme potetfristelsene.
For de som ikke kvier seg for å prøve noe nytt, kan man prøve seg på hjemmelaget sushi. Se videoen!
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMen, høvdingen er altså laksefilet. Og siden den er så populær, så må vi stadig finne nye måter å tilberede den på. Det er kulinarisk-intellektuell latskap å være på søken en nye metoder, oppskrifter og tilbehør til laksen. Dersom vi går lei, ja, da har vi bare oss selv å takke.
Nedenfor finner du noen supergode oppskrifter du kan prøve deg på.
Innbakt laks
Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTil 4 porsjoner:
800 g laksefilet
salt og pepper
URTESMØR
75 g smør
3 ss sennep
1 potte dill
eventuelt andre urter, som timian, merian, basilikum etc
1 stk sitron, revet skall
BUTTERDEIG
4 pl butterdeig
1 stk egg
Asiatisk laks
Slik blir den asiatiske laksen god... I oppskriften finner du lime, soya og chili og hvitløk.
Til 4 porsjoner:
Artikkelen fortsetter under annonsen4 dl jasminris
4 ss smør
2 fedd hvitløk
1 ts chili flak (pepperflak, eller vanlig pepper)
3 ss honning
4 ss limesaft
3 ss soyasaus
300 g spinat
4 stk laks ebiter
Lekker laks med gode grønnsaker
Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...
Til 1 porsjon:
1 bit laks
2 ss erter
1 ss hakket rødløk
0,5 stk nepe
1 ts laks
4 stk aspargesbønner
2 stk sukkererter
0,5 ss sennep
1 ts timian, frisk
2 ss olivenolje
Laks og risotto
Laks er så anvendelig at den kan serveres med pasta, couscous, men også risotto. Sjekk denne oppskriften!
Til 2 porsjoner:
2 dl arborioris (ris til risotto)
1 stk løk
75 g ost
1 dl hvitvin
4 dl kraft
LAKS
400 g laksefilet
0,5 stk sitron
salt og nykvernet pepper
1 ss gressløk
olje/smør til steking
Perfekt trukket laks
På denne måten blir laksen perfekt. Hver gang. Posjert laks er en sikker metode for godt resultat.
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 2 porsjoner:
1 dl hvitvin
1 stk gulrot
1 stk løk (rød eller gul)
2 stk selleristenger
5 stk pepperkorn
2 l vann
eventuelt noen urter
400 g laksefilet
50 g smør
Erik Hannemann
Ovnsbakt laks med dill og asparges
Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 2 porsjoner:
400 g laks
1 kvast dill
salt og pepper
8 stk asparges
1 neve mandler
20 g parmesan
Erik Hannemann
Laks og pasta
Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.
Til 2 porsjoner:
400 g laksefilet
100 g erter
dill, frisk
1 stk sjalottløk
sitron skall (bare det gule)
olivenolje
Laks i folie med sitron- og appelsinskiver
Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!
Til 2 porsjoner:
400 g laksefilet
1 stk sitron
1 stk appelsin
1 kvist rosmarin
1,5 dl crème fraîche eller rømme
Laks med sennep, honning og nøtter
Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 2 porsjoner:
0,5 stk kålrot
100 g smør
400 g laksefilet
2 ss honning
2 ss sennep
1 dl hasselnøtter
2 ss rømme
salt og pepper
dill, frisk
Fiskegrateng
Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.
Til 6 porsjoner:
100 g kantareller
2 stk purre
POTETMOS
1 kg poteter
200 g smør
3 stk eggeplomme
FISK
200 g røkt kolje, eller blåkveite, uten bein)
400 g laks, uten bein
400 g torsk, uten bein
HVIT SAUS
35 g smør
35 g hvetemel
2 dl melk
2 dl kremfløte
1 ss estragon, tørket
salt og pepper
3 ss flytende fiskekraft, eller to terninger
4 ss gressløk
Fiskesuppe
I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.
Til 2 porsjoner:
150 g laks
150 g hvit fisk, for eksempel torsk
12 stk blåskjell
1 stk kamskjell, eventuelt
1 dl fløte
1 stk løk
1 stk hvitløksfedd
1 stk gulrot
1 stk selleristang
1 ts rosmarin
1 ts dill, frisk
3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk
4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)
smør til steking
Artikkelen ble først publisert på klikk.no.