Knepet som gjør laksen superkul

Ved å lage små snitt i laksen, som du strør salt i, får du mer smak i den. Og dessuten hindre du at fileten krøller seg ved å lage de små snittene. Bruk gjerne mer enn salt, for eksempel friske urter.
Ved å lage små snitt i laksen, som du strør salt i, får du mer smak i den. Og dessuten hindre du at fileten krøller seg ved å lage de små snittene. Bruk gjerne mer enn salt, for eksempel friske urter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og 11 oppskrifter på laks, som du kommer til å elske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle er glad i laks!

Siden man begynte med oppdrett av laks har den elegante fisken fått en sentral plass det norske kjøkkenbordet. Før var prisen uoverkommelig, men nå har alle råd. Så, det som før var kongelig spise, er nå hverdagsmat.

Mye kan sies om oppdrettsfisk, men dersom man skulle velge seg én fisk ut i fra kulinariske kvaliteter er laks opplagt.

Tips: Ved å lage små snitt i laksen, som du strør salt i, får du mer smak i den. Og dessuten hindre du at fileten krøller seg ved å lage de små snittene. Bruk gjerne mer enn salt, for eksempel friske urter. Sjekk ut!

Oppskrifter med laks

Ikke bare er laks suveren til middager, men den har også gitt oss røkt laks (burde ikke overraske noen, nei). Røkt laks er suveren i forretter, som denne med ostekrem eller disse morsomme potetfristelsene.

For de som ikke kvier seg for å prøve noe nytt, kan man prøve seg på hjemmelaget sushi. Se videoen!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men, høvdingen er altså laksefilet. Og siden den er så populær, så må vi stadig finne nye måter å tilberede den på. Det er kulinarisk-intellektuell latskap å være på søken en nye metoder, oppskrifter og tilbehør til laksen. Dersom vi går lei, ja, da har vi bare oss selv å takke.

Nedenfor finner du noen supergode oppskrifter du kan prøve deg på.

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Se hele oppskriften

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

URTESMØR

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andre urter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

BUTTERDEIG

4 pl butterdeig

1 stk egg

Foto: Klikk.no
Foto: Klikk.no

Asiatisk laks

Slik blir den asiatiske laksen god... I oppskriften finner du lime, soya og chili og hvitløk.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner:

Artikkelen fortsetter under annonsen

4 dl jasminris

4 ss smør

2 fedd hvitløk

1 ts chili flak (pepperflak, eller vanlig pepper)

3 ss honning

4 ss limesaft

3 ss soyasaus

300 g spinat

4 stk laks ebiter

Foto: Christopher Sjuve
Foto: Christopher Sjuve

Lekker laks med gode grønnsaker

Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon:

1 bit laks

2 ss erter

1 ss hakket rødløk

0,5 stk nepe

1 ts laks

4 stk aspargesbønner

2 stk sukkererter

0,5 ss sennep

1 ts timian, frisk

2 ss olivenolje

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Laks og risotto

Laks er så anvendelig at den kan serveres med pasta, couscous, men også risotto. Sjekk denne oppskriften!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner:

2 dl arborioris (ris til risotto)

1 stk løk

75 g ost

1 dl hvitvin

4 dl kraft

LAKS

400 g laksefilet

0,5 stk sitron

salt og nykvernet pepper

1 ss gressløk

olje/smør til steking

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Perfekt trukket laks

På denne måten blir laksen perfekt. Hver gang. Posjert laks er en sikker metode for godt resultat.

Se hele oppskriften

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til 2 porsjoner:

1 dl hvitvin

1 stk gulrot

1 stk løk (rød eller gul)

2 stk selleristenger

5 stk pepperkorn

2 l vann

eventuelt noen urter

400 g laksefilet

50 g smør

45 MIN

Skriv ut Se flere Innbygg

Erik Hannemann

Erik Hannemann
Erik Hannemann

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner:

400 g laks

1 kvast dill

salt og pepper

8 stk asparges

1 neve mandler

20 g parmesan

30 MIN

Skriv ut Se flere Innbygg

Erik Hannemann

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

100 g erter

dill, frisk

1 stk sjalottløk

sitron skall (bare det gule)

olivenolje

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Laks med sennep, honning og nøtter

Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner:

0,5 stk kålrot

100 g smør

400 g laksefilet

2 ss honning

2 ss sennep

1 dl hasselnøtter

2 ss rømme

salt og pepper

dill, frisk

Foto: Christopher Sjuve
Foto: Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner:

100 g kantareller

2 stk purre

POTETMOS

1 kg poteter

200 g smør

3 stk eggeplomme

FISK

200 g røkt kolje, eller blåkveite, uten bein)

400 g laks, uten bein

400 g torsk, uten bein

HVIT SAUS

35 g smør

35 g hvetemel

2 dl melk

2 dl kremfløte

1 ss estragon, tørket

salt og pepper

3 ss flytende fiskekraft, eller to terninger

4 ss gressløk

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts dill, frisk

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking


Artikkelen ble først publisert på klikk.no.