Strid om dronning Maud-bilder havner i retten

Bilder av dronning Maud publisert på Norsk Folkemuseums nettsider havner i retten. Her er et bilde av dronningen sammen med kong Haakon VII og daværende kronprins Olav. Bildet er fra cirka 1910. Foto: NTB scanpix.
Bilder av dronning Maud publisert på Norsk Folkemuseums nettsider havner i retten. Her er et bilde av dronningen sammen med kong Haakon VII og daværende kronprins Olav. Bildet er fra cirka 1910. Foto: NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Uenighet om rettigheter til portrettfotografier av dronning Maud havner i rettssalen. Mandag starter en sivilsak i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eva Margaretha Sjøwall (82) forvalter bilder tatt av hennes svigerfar Gunnar Theodor Sjøwall. Hun har gått til sak mot Norsk Folkemuseum, som hun mener urettmessig tilgjengeliggjør fotografiske verk via sine nettsider, digitalmuseum.no.

Blant bildene det strides om, er en rekke fotografier Gunnar Theodor Sjøwall tok av kong Haakon VIIs kone dronning Maud (1869-1938). Sjøwall krever 47.500 kroner av Folkemuseet.

– Erstatningen er helt underordnet. Det det dreier seg om, er den opphavsrettslige beskyttelsen, og det er derfor vi har gått til sak, sier Sjøwalls advokat, Hans Marius Graasvold, til VG.

– Vi er av den oppfatning at de fleste fotografiene her ikke er åndsverk, og at det ikke er en krenkelse å legge dem ut, sier advokat Aslak Runde, som representerer Norsk Folkemuseum.

Han viser også til at hoffet bestilte bildene av dronning Maud og at hensikten var nettopp å spre dem ut til massene. (©NTB)