Horne i 2013: – Virker som barnevernet har sine egne lover over norsk lov

– EGNE LOVER: «Det som vi også opplever er at uansett hvor mange gode lover vi har så virker det som om barnevernet har sine egen lover over norsk lov», skrev Solveig Horne (FrP) til en fortvilt far åtte måneder før hun ble Barne- og likestillingsminister i oktober 2013.
– EGNE LOVER: «Det som vi også opplever er at uansett hvor mange gode lover vi har så virker det som om barnevernet har sine egen lover over norsk lov», skrev Solveig Horne (FrP) til en fortvilt far åtte måneder før hun ble Barne- og likestillingsminister i oktober 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I opposisjon mente Solveig Horne at det virket som barnevernet opererte utenfor norsk lov og gjorde vurderinger ingen kontrollerte. – Avgjørende å øke tilliten til barnevernet, sier ministeren i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars 2013, åtte måneder før Solveig Horne (FrP) ble minister i Barne- og likestillingsdepartementet, med ansvar for barnevernet, ble hun kontaktet på epost av en fortvilt far, som ville fortelle om sine erfaringer med barnevernet.

«Barna har det bra hos meg nå, men det de har gjennomgått i barnevernet er forkastelig», skrev faren til FrP-politikeren som på det tidspunktet var første nestleder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

I sitt svar, som ABC Nyheter har fått innsyn i, skrev Horne følgende:

«Godt å høre at du har det bra med dine barn. Du er ikke alene å møte et barnevern som ikke fungerer. Dessverre så møte FrP ikke mye støtte fra de andre partiene i sitt syn på hva som må gjøres. Nå venter vi i spenning på hva som kommer fra regjeringen, men vi har ikke store forhåpninger. Det som vi også opplever er at uansett hvor mange gode lover vi har så virker det som om barnevernet har sine egen lover over norsk lov. Det gjør sine vurderinger og ingen kontrollerer dette.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har spurt Horne om hun fremdeles står for disse uttalelsene.

– Dersom dette ikke er ditt syn i dag - hvorfor ikke? Hvilke endringer er gjennomført etter at du ble statsråd, som har sikret at barnevernet følger norsk lov og at man bedre kan kontrollere barnevernets vurderinger? Eventuelt, hva gjenstår i arbeidet for å sikre at loven blir fulgt og at man kan kontrollere barnevernets vurderinger?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er fortsatt opptatt av familienes rettssikkerhet og at vi skal ha et barnevern der barn og familier får riktig hjelp til rett tid. Derfor var noe av det første jeg satte i gang som statsråd en evaluering av fylkesnemndene, og å sette ned et utvalg som skal gjøre barnevernloven enklere, svarer statsråden i en epost.

Bekymringsmelding om barnevernet

I juni i fjor rykket en gruppe fagfolk ut med en bekymringsmelding om barnevernet i Aftenposten , som førte til opphetet debatt om etaten. Advokat Thea Totland, som var med i gruppen, sa til ABC Nyheter at hun har hørt om sakkyndige psykologer som sier de ikke har råd til å være uenige med barnevernet . Sakkyndige psykolog Sverre Asmervik tok et oppgjør med det han mener er dårlig arbeid fra kolleger, som skriver sakkyndigrapporter med en skråsikkerhet de ikke alltid har dekning for . Og leder i Foreningen for sakkyndige psykologer, Katrin Koch, sa at det er komplisert når oppdragsgiver ber psykologen om anbefalinger som gjelder jussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjøres mye bra arbeid i barnevernet, men både fagfolk og familier i barnevernet har uttrykt bekymring for ulike forhold i barnevernet. Derfor arrangerte jeg rett før jul et tillitsseminar om barnevernet der mer enn 100 personer deltok, blant annet mange av de kritiske røstene i barnevernsdebatten. Vi vil nå gjennomgå et utvalg enkeltsaker i barnevernet, sier Horne.

I begynnelsen av desember sa ministeren ifølge Aftenposten at hun ville gå gjennom et representativt utvalg av enkeltsaker, spesielt akuttplasseringer av barn og omsorgsovertagelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av januar er det imidlertid ikke avklart hvordan sakene skal velges ut, hvor mange saker som skal gjennomgås eller hvem som skal gå gjennom dem. Det er heller ikke laget noen tidslinje for dette arbeidet, opplyser departementet.

Les også: – Hvor er politikerne når norsk barnevern filleristes i utlandet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må øke tilliten til barnevernet

Barne- og likestillingsministeren mener det er avgjørende at man klarer å øke tilliten til barnevernet.

– Vi vet det finnes saker der barnevernet svikter, enten ved å komme for sent eller for tidlig med inngripende tiltak i familiene. Vi må øke kompetansen hos de ansatte i praktiseringen av lovverket. Derfor har vi nå fått på plass en videreutdanning i barnevernledelse og en ny tilskuddsordning for å stimulere flere ansatte i barnevernet til å ta videreutdanning. Det er kommunens plikt å sikre at kommunen har et barnevern som følger lovverket, sier Solveig Horne til ABC Nyheter.

Les også: Privatetterforsker: – Barnevernet må lære av politiskandalen i Bergen

Departementet viser også til følgende tiltak som er satt i gang under statsråd Solveig Hornes ledelse: