Russland lanserer humanitær operasjon i Syria

Ifølge aktivister ble den opprørskontrollerte byen Maaret al-Numan rammet av tre russiske luftangrep tirsdag denne uka. Det siste angrepet skal ha rammet en ambulanse.
Ifølge aktivister ble den opprørskontrollerte byen Maaret al-Numan rammet av tre russiske luftangrep tirsdag denne uka. Det siste angrepet skal ha rammet en ambulanse. Foto: Khalil Ashawi / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands militære styrker i Syria har tatt fatt på nytt oppdrag, kunngjør forsvarsdepartementet i Moskva: Å levere nødhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fly fra det syriske luftvåpenet har ved hjelp av russisk utstyr levert 22 tonn humanitær hjelp i regionen rundt den syriske byen Deir ez-Zor, opplyser en talsmann for departementet fredag.

– Befolkningen vender gradvis tilbake til syriske byer, og et fredelig liv gjenopprettes, sier general Sergej Rudskoj i den russiske generalstaben til pressen i Moskva.

– I denne konteksten blir iverksettelsen av humanitære operasjoner et nytt arbeidsområde for de væpnede russiske styrkene i Syria, sa Rudskoj i den TV-sendte redegjørelsen.

Tusen angrep siden nyttår

Russiske krigsfly har siden 30. desember ført en massiv luftkrig mot president Bashar al-Assads mange motstandere i Syria.

Bare i løpet av årets første dager bombet russiske fly over tusen mål i det krigsherjede landet, ifølge den russiske regjeringen.

Syriske aktivister og menneskerettsorganisasjoner som Amnesty International anklager Russland for å ha drept mange sivile i luftangrepene. Russland har også fått kritikk for at en stor andel av bombene har rammet andre opprørsgrupper enn den ytterliggående ekstremistgruppa som kaller seg islamsk stat (IS).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flyktninghjelpen: Norge ga under 20 øre om dagen

– IS taper terreng

Fredag hevder Rudskoj at IS har mistet kontroll over store landområder takket være Russlands inngripen.

– Over 1.000 kvadratkilometer med territorium er frigjort i løpet av de siste hundre dagene, sa Rudskoj ifølge nyhetsbyrået TASS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham kommer hjelpen som er levert til Deir ez-Zor, til å bli distribuert av lokale myndigheter i byen

– Vi kommer i framtida til å gi det syriske folk all mulig hjelp i frigjøringen av landet fra ekstremister, og i gjenoppbyggingen av et fredelig liv, sier Rudskoj.

Les også: Cameron: – IS taper front og er desperate

5.600 tokt

Totalt har russiske krigsfly vært på kamptokt vel 5.600 ganger over Syria, tilføyer generalen.

Grunnen til at Russland nå har bestemt seg for å lansere sine egne humanitære operasjoner i Syria, er at mesteparten av bistanden så langt har gått til opprørskontrollerte områder og ofte endt opp i ekstremisters hender, framholder Rudskoj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske opposisjonen har satt som betingelse for deltakelse i FN-støttede fredssamtaler 25. januar at regimet tilrettelegger for at sivile syrere får tilgang til sårt tiltrengt nødhjelp.

– Byer er fortsatt beleiret. Landsbyer, skoler og sykehus utsettes fortsatt for russiske angrep. Det er ingen tegn til velvilje, sa den fremtredende opposisjonspolitikeren George Sabra torsdag.

Les også: IS-ekstremist likviderte sin egen mot i all offentlghet

Russisk-syrisk avtale

Russiske og syriske militærfly var denne uka på tokt sammen for første gang i krigen mot IS, ifølge forsvarsdepartementet i Moskva. Syriske MiG-29-jagerfly ga dekning til russiske bombefly av typen Su-25 som angrep infrastruktur tilhørende IS i Syria, opplyste departementet på Facebook sent torsdag kveld.

Russland og Syria signerte i august en avtale som ga russerne rett til å opprettholde en militær tilstedeværelse i det krigsherjede landet på ubestemt tid, avslørte russiske myndigheter samme dag.

Les også:

Klassekampen: – Norge sender ikke kampfly til Syria

– Luftforsvaret har ti operative F-16-fly

Putin tror flyets svarte boks kan gi svar på nedskytningen