Støre spår slutt for Schengen

Ap-leder Jonas Gahr Støre håper et sterkere Norden kan gi noen svar når EU herjes av interne konflikter. Her er han sammen med statsminister Stefan Löfven i Sverige på møte i arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (SAMAK).
Ap-leder Jonas Gahr Støre håper et sterkere Norden kan gi noen svar når EU herjes av interne konflikter. Her er han sammen med statsminister Stefan Löfven i Sverige på møte i arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (SAMAK). Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix

 EU er herjet av interne konflikter. Dermed blir Norden viktigere, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre har gjennom hele karrieren vært en av de mest glødende forkjemperne for europeisk integrasjon. Nå erkjenner han i et intervju med Klassekampen at Schengen-avtalen ikke fungerer etter hensikten.

– Når yttergrensene bryter sammen, når Schengen-avtalen kneler og Dublin-avtalen ikke fungerer, da må enkeltlandene ta ansvar.

– Det som uroer meg, er at dette i første runde kan gi noen svar, slik det har gjort i Norge nå, ved at vi tilsynelatende har fått kontroll med innvandringen. Men trinn to er at om migrasjonsbølgen vedvarer – og landene har innrettet seg hver for seg – har vi en dyp kilde til spenninger og potensielle konflikter, sier Støre til Klassekampen.

Les også: Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

Europeisk svikt

Støre håper på nordiske løsninger som svar på den europeiske svikten.

– Vi må forvente at nordiske regjeringer opptrer med kraft i europeiske organ for å gjenopprette yttergrensekontroll i tråd med våre internasjonale plikter og humanistiske tradisjoner. Men jeg er da urolig for at vi kan få en situasjon der noe midlertidig blir sementert som noe permanent.

Støre varsler at Norden kan få en mer sentral plass i Aps neste partiprogram

– Med tre land i EU og to land utenfor, har det satt seg noen grenser. Men EU vil bruke veldig mye tid på interne konflikter. Det er bare å nevne Storbritannia, som kanskje går ut av EU. Norge vil ha veldig mye tilbake for en fordypet kontakt i Norden, sier Ap-lederen.

Les også: – TTIP kan vekke til live norsk EU-debatt

– Nye tanker fra Støre

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til NTB at han støtter utspillet fra Støre.

– Dette er nye tanker fra Støre og Arbeiderpartiet, som vi i Senterpartiet ser positivt på.

– Det er et mål for oss å ta vare på den nordiske passfriheten, som vi har hatt i mer enn en generasjon. Men nå har det jo vært nødvendig med kontroller de siste månedene for å få kontroll. Nå når Schengen ikke fungerer, bør vi ha en nordisk diskusjon om hva vi skal gjøre.

Vedum understreker at han støtter dagens grensekontroller.

– Det var rett av regjeringen å innføre grensekontroller i Norge, det burde ha kommet tidligere. Det vi må se på nå, er om vi kan finne permanente nordiske løsninger som også omfatter grensesamarbeid, sier Sp-lederen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus