– Anundsen vil vite hvor høyesterettskandidater står rettspolitisk

Høyesterettsdommer Toril Marie Øie (55) regnes ifølge Klassekampen som klar favoritt til jobben som høyesterettsjustitiarius.
Høyesterettsdommer Toril Marie Øie (55) regnes ifølge Klassekampen som klar favoritt til jobben som høyesterettsjustitiarius. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Norge får snart ny sjef for Høyesterett. I den forbindelse har justisminister Anders Anundsen (Frp) bedt om en vurdering av kandidatenes «syn på Høyesteretts rettspolitiske rolle», skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans Petter Graver, professor og dekan ved det juridiske fakultetet i Oslo er en av kandidatene til å bli sjef for Høyesterett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Hans Petter Graver, professor og dekan ved det juridiske fakultetet i Oslo er en av kandidatene til å bli sjef for Høyesterett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Beslutningen er ventet innen utgangen av februar. Like før nyttår mottok justisminister Anders Anundsen (Frp) en rapport med vurderinger av de seks aktuelle søkerne. Rapporten er hemmelig, men Klassekampen har fått innsyn i utvalgets mandat. Her gjør justisministeren det klart at han vil ha en «skriftlig vurdering av kandidatenes (…) syn på Høyesteretts rettspolitiske rolle».

Les også: Nesten ingen rådmenn er kvinner

Stridens kjerne er i hvor stor grad Høyesterett skal overprøve Stortinget og regjeringen – og i hvor stor grad Høyesterett skal vektlegge internasjonal rett i sine dommer. Spørsmålet har den siste tiden særlig vært betent i asylsaker, der statens politiske handlingsrom står mot internasjonale menneskerettigheter.

Justisminister Anders Anundsen vil ikke si til Klassekampen hvilket syn regjeringen foretrekker.

Blant de aktuelle kandidatene regnes jusdekan Hans Petter Graver (60) og høyesterettsdommer Arnfinn Bårdsen (48) som rettspolitiske motpoler. Graver mener domstolen bør være forsiktig med å sensurere politiske beslutninger, «særlig med utgangspunkt i internasjonale rettskilder som ikke har en sikker autoritet»

– Jeg legger noe mindre vekt på rettsutvikling enn det mange gjør i sine forventninger og krav til Høyesterett, sier Graver.

Høyesterettsdommer Toril Marie Øie (55) regnes ifølge Klassekampen som klar favoritt til jobben, men hun ønsker ikke å si noe om hvor hun står rettspolitisk. Flere kilder plasserer henne likevel i midten langs den rettspolitiske aksen mellom Graver og Bårdsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus