Norske myndigheter fikk ikke vite om at Breivik ble tatt i Tyskland med våpen

I dette utdraget av dokumentarfilmen kommer det frem oppsiktsvekkende opplysninger om massemorderen. Video vises med tillatelse fra regissør Daniel Harrich og Arte.tv.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Massemorderen skal i 2009 ha blitt stanset under en rutinekontroll i Tyskland med våpendeler og ammunisjon. Det ble ikke meldt til norsk politi, hevder tysk dokumentarfilmskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en rutinekontroll utenfor den tyske byen Wetzlar som ligger litt nord for Frankfurt, skal Breivik ha blitt stanset – antageligvis i begynnelsen av 2009.

– For tre og et halvt år siden fikk jeg informasjon om at tyske myndigheter nesten fanget Breivik i 2009, sier den tyske dokumentarfilmskaperen Daniel Harrich som i flere år har arbeidet med illegal våpenhandel i Europa.

Les også: Vil ha Breivik-rettssak i gymsalen i Skien fengsel

Daniel Harrich

Daniel Harrich (1983) er en anerkjent regissør og journalist.

Han har blant annet med filmen «Der blinde Fleck» (2013) bidratt til at etterforskningen av attententatet på Oktoberfest i München i 1980, ble gjenåpnet.

Harrich har også stått bak flere tyske tv-serier.

I den siste tiden har han jobbet med illegal våpenhandel i Europa, og hvordan terrorister utnytter det eksisterende lovverk.

Dokumentarfilmen «Waffen für den Terror» ble nylig vist på tv-kanalen Arte. I begynnelsen av februar vil en utvidet versjon bli vist på tysk tv.

Da betjentene gikk gjennom bilen skal de ha funnet både ammunisjon og våpendeler, men informasjon om dette skal altså ikke ha blitt formidlet videre til norsk politi.

Det er i sin siste film – «Waffen für den Terror» som nylig ble vist på tv-kanalen Arte – at han kommer med de oppsiktsvekkende opplysninger om den dømte norske massemorderen Anders Behring Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Breivik vil ikke bli hindret i å sulte seg i hjel

Ukjent i Norge

Opplysningene vekker oppsikt hos norsk politi som ikke har noe informasjon om at Breivik skal ha blitt stanset i Tyskland.

«En slik opplysning ville for øvrig ha vært noe man ville lagt merke til i en etterforskning av denne typen», skriver politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i en epost til ABC Nyheter om saken.

Harrich viser til han har minst tre muntlige kilder som uavhengig av hverandre bekrefter opplysningene.

I tillegg skal han ha sett dokumenter som knytter Breivik til kjøp av våpen i Sørøst-Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ville ikke ha publisert dette hvis vi ikke var sikre på kildene som vi har hatt nær kontakt med i mange år, sier filmskaperen.

Ifølge kildene til Harrich skal både ammunisjon og sluttstykker ha blitt tatt fra Breivik. Men han skal også ha fått beholde de våpendelene som ikke direkte kunne knyttes til et fungerende våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Breiviks bombebil skal stilles ut

Følger ikke opp

Daniel Harrich sier at det føderale tyske politiet Bundeskriminalamt (BKA) ikke har avvist opplysningene, men at de sier personvernhensyn forhindrer dem fra å kommentere.

– Jeg synes det er en tåpelig unnskyldning. Men det var den offisielle kommentaren da vi konfronterte dem i desember 2015: Personvern forhindret dem fra å kommentere og Breivik var heller ikke dømt for våpensmugling i Tyskland.

Men saken kan likevel få et etterspill. Det liberale partiet FDP planlegger - ifølge Harrich - å ta opp saken i delstatsparlamentet i Hessen.

Torsdag formiddag bekreftet en talsmann for Freie Demokraten (FDP) at de har stilt spørsmål om saken. De ønsker blant annet å vite om man kunne ha forhindret drapene, viser dokumenter fra FDPs Daniel Rudolf.

At massemorderen skal ha blitt stanset med våpen og ammunisjon i Tyskland, er helt ukjent for norsk politi, opplyser politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby som ledet etterforskningen. Her sammen med Breiviks tidligere advokat, Geir Lippestad, i retten. Foto: NTB scanpix
At massemorderen skal ha blitt stanset med våpen og ammunisjon i Tyskland, er helt ukjent for norsk politi, opplyser politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby som ledet etterforskningen. Her sammen med Breiviks tidligere advokat, Geir Lippestad, i retten. Foto: NTB scanpix

Men norsk politi anser seg ferdig med Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Saken mot B er rettskraftig avgjort slik at det ikke vil bli foretatt ytterligere etterforskning for å klarlegge dette spørsmålet», skriver politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i en epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To ganger ondag spurte ABC Nyheter om det ikke likevel er naturlig å rette en forespørsel til BKA for å bringe klarhet i om de faktisk satt på informasjon om massemorderen i 2009.

Det spørsmålet besvarte Hjort Kraby først torsdag formiddag:

«Det vil ikke bli gjort noen nærmere undersøkelser opp imot disse spørsmål fra politiets side. I dette ligger at det heller ikke vil bli rettet en henvendelse til BKA», skriver han i en ny epost.

BKA har ikke besvart en henvendelse fra ABC Nyheter om kommentar til saken.

Les også: Stoltenberg sammenligner IS med Breivik | ABC Nyheter

Var ikke ettersøkt

I Tyskland var det i 2009 selvsagt ulovlig å smugle våpen, men Harrich finner det likevel ikke usannsynlig at tyske myndigheter bare lot nordmannen kjøre videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter tysk lov ville du bare risikere en bot for en slik forbrytelse. Sannsynligvis lot de ham gå med en gang etter å ha registrert hans ID og sporet hvor han han hadde vært. Han ville nok ikke engang ha tilbragt en natt i fengsel, han er jo europeisk statsborger og var ikke ettersøkt, sier Harrich.

– De skulle ha sendt en advarsel og dokumenter til sine norske partnere via det føderale politiet Bundeskriminalamt etter gjeldende prosedyrer. Men informasjonen kom aldri til Norge, og etter det vi vet skyldes dette en feil hos det føderale politiet.

– Dette skal også være årsaken til at mine kilder har fortalt om kontrollen av Breivik. Det er heller ikke offentlig bekreftet fordi det var en feil og noen vil - i etterpåklokskapens lys - forsøke å skjule tabben, tror Harrich.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmskaperen nekter å kommentere mer detaljert om hvilke myndigheter som stanset Breivik, i frykt for at det kan røpe hans kilder. Men både lokalt politi, trafikkpoliti og tollvesenet er mulige instanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og uansett er det det landsomfattende BKA som skal ha gjort tabben og ikke informert nordmennene om Breivik.

For Harrich er saken et eksempel på sviktende kommunikasjon mellom europeiske lands politimyndigheter, noe han mener gjør det lettere for ulike terrorister.

Les også: – Anders Behring Breivik får alltid førsteprioritet

Under politiets radar

Under etterforskningen av - og i rettssaken mot - mannen som drepte 77 mennesker 22. juli 2011, var det et alment inntrykk at Breivik hadde klart å holde seg under politiets radar.

Blant de få sporene som kunne ha blitt plukket opp, var en registrering i prosjektet «Global Shield» som er initiert av Verdens tollorganisasjon. På et dokument som PST fikk 3. desember 2010, sto Breiviks navn på en liste med 41 personer som hadde handlet kjemikalier fra et firma i Polen.

Politiadvokat Hjort Kraby vil ikke si noe bastant om hva som kunne ha skjedd, hvis en registrering fra Tyskland om våpensmugling i 2009 hadde blitt koblet til «Global Shield»-sporet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg skal være veldig forsiktig mht å spekulere i hvilken betydning en slik type informasjon hadde fått – dersom den hadde vært tilgjengelig for norsk politi i 2009, f. eks. om det hadde medført at han hadde blitt undersøkt nærmere av politiet / PST», skriver han som svar på spørsmål fra ABC Nyheter i en epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Når det er sagt, var B veldig nøye i sin planlegning i forhold til at han ikke skulle bli «flagget» av norske etterretningsmyndigheter, blant annet var alle de våpen vi beslagla hos ham lovlig registrert», fortsetter Hjort Kraby.

Les også: Svensk kvinne: – Jeg ønsker ikke å leve et liv uten Breivik

Hadde serbiske kontakter

Det har tidligere vært kjent at Breivik var i Tsjekkia i september 2010 for å forsøke å kjøpe våpen, uten at det skal ha lyktes ham. På den turen kjørte den senere barnemorderen bil.

Daniel Harrich tror ikke det kan være snakk om samme tur, selv om han ikke kan være hundre prosent sikker på kildenes tidsangivelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men mine kilder, som jeg altså har arbeidet sammen med i mange år, de sier 2009. Jeg antar altså at det var i 2009, og de nevner ikke Øst-Europa og da Tsjekkia. De dokumentene jeg så indikerte Sørøst-Europa, noe som altså betyr Balkan.

Under rettssaken mot Breivik kom det fram at han skal ha møtt minst en serbisk krigsforbryter da han var i Liberia i 2002. Terroristen har også hevdet å hatt kontakt med personer fra Serbia under sitt opphold i London hvor Breiviks udokumenterte organisasjon Knight's Templar skal ha blitt dannet.

--

Kl 10.51: Oppdatert med opplysninger fra FDP.

Kl 12.18: Oppdatert med Hjort Krabys svar om eventuell kontakt med BKA.

Les også: Utøya-fedre imot innføring av Breivik-kaliber