Én pågrepet i tilknytning til Istanbul-angrepet

Tyrkisk politi ved åstedet der ti personer ble drept i bombeangrepet i Istanbul tirsdag. Nærmere 70 antatte IS-tilhengere har blitt pågrepet rundt om i landet siden da, men det er ikke kjent om noen av dem kan knyttes direkte til angrepet.
Tyrkisk politi ved åstedet der ti personer ble drept i bombeangrepet i Istanbul tirsdag. Nærmere 70 antatte IS-tilhengere har blitt pågrepet rundt om i landet siden da, men det er ikke kjent om noen av dem kan knyttes direkte til angrepet. Foto: Osman Orsal / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én person er pågrepet, mistenkt i forbindelse med terrorangrepet i Istanbul. Ingenting tyder på at angrepet var bevisst rettet mot tyskere, fastslår Tysklands innenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thomas de Maizière framholdt at tyskere ikke har noen grunn til å endre på sine reiseplaner til Tyrkia, da han møtte pressen i Istanbul onsdag.

– Basert på det vi vet så langt i etterforskningen, er det ingen indikasjoner på at angrepet var uttrykkelig rettet mot tyskere, sa de Maizière på en pressekonferanse sammen med den tyrkiske innenriksministeren Efkan Ala.

Utenriksdepartementet i Berlin bekrefter at alle de ti som ble drept i selvmordsangrepet i hjertet av Istanbuls gamleby tirsdag, var tyskere. Identifiseringen av to av ofrene ble først fullført onsdag.

Ala sier at én person ble pågrepet rett etter angrepet tirsdag. Vedkommende er mistenkt i tilknytning til selvmordsangrepet i Istanbuls gamleby.

17 såret

Totalt 17 mennesker ble såret i angrepet. Elleve av dem får fortsatt sykehusbehandling, deriblant en nordmann som fikk lettere skader. Tilstanden var onsdag fortsatt alvorlig for to av de ni tyskerne som er innlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som ifølge tyrkiske myndigheter utførte selvmordsaksjonen i Istanbul, var registrert med fingeravtrykk hos utlendingsmyndighetene i Tyrkia, men han var ikke ettersøkt, opplyser Ala.

Tyrkiske medier har rapportert at mannen, som skal ha kommet fra Syria, ble registrert hos innvandringsmyndighetene i Istanbul for en uke siden.

– Bedømmelsen av at hans fingeravtrykk ble tatt og at han finnes i registeret, er korrekt. Men han var ikke på listen over ettersøkte individer. Han står heller ikke på noen av listene vi har fått oversendt fra andre land, framholder den tyrkiske innenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske Jostein havnet midt i dramaet: – Verste jeg har opplevd

Russere pågrepet

Tyrkia har måttet tåle hard kritikk for det mange mener er manglende vilje og evne til å slå ned på den ytterliggående gruppa IS, som kontrollerer store områder i nabolandene Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt er 68 antatte IS-medlemmer pågrepet det siste døgnet, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan. Blant de pågrepne er tre russiske statsborgere som skal ha blitt pågrepet i Antalya, men det er uklart noen av de mistenkte kan knyttes direkte til selvmordsaksjonen.

Den tyrkiske innenriksministeren sier tyrkiske sikkerhetsstyrker i uka før angrepet pågrep totalt 220 personer som er mistenkt for å være medlemmer av IS.

36.000 svartelistet

Tyrkia har nå nesten 36.000 navn på lista over personer som vil bli nektet innreise i landet, opplyser innenriksminister Ala.

Kort tid etter at IS fikk skylda for et selvmordsangrep som i fjor sommer kostet over 30 mennesker, de fleste av dem kurdiske fredsaktivister, sluttet regjeringen seg til den USA-ledede luftkrigen mot IS.

I november ble over 100 mennesker drept i selvmordsangrep mot en fredsdemonstrasjon i hovedstaden Ankara.

Siden har Tyrkia trappet opp innsatsen mot IS. Parallelt pågår en massiv militæraksjon mot det forbudte kurdiske arbeiderpartiets gerilja PKK.

Les også: Tyrkias statsminister: – Selvmordsbomber var IS-medlem