10 prosent av bønder er under 40 år

Landbruksminister Jon Georg Dale ser med bekymring på utviklingen i landbruket som sliter med rekrutteringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Landbruksminister Jon Georg Dale ser med bekymring på utviklingen i landbruket som sliter med rekrutteringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Landbruket sliter med rekrutteringen. Bare 10 prosent av bønder er under 40 år, og gjennomsnittsalderen for en bonde er 54 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problemstillingen er ekstrem kompleks. Men hvis vi skal ha norsk matproduksjon i fremtiden, er det avgjørende å snu trenden, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) til Aftenposten.

Han peker på tre endringer i landbruket han mener er nødvendig for å snu trenden: Bedre forutsigbarhet for dem som tar over gården, bedre arbeidstider og større muligheter til å leve av det gården produserer.

Ett tiltak som skal bidra til å øke rekrutteringen av unge til landbruket, er panelet Såkornutvalget , som Felleskjøpet Agri står bak. Det er en digital møteplass for unge bønder der de kan utveksle erfaringer.

– Vi håper at dette arbeidet kan bidra til å bryte ned stigmatiseringen av bøndene som trauste og litt kjedelige, sier kommunikasjonssjef Hanne Lauritzen i Felleskjøpet til Aftenposten. (©NTB)