Konkurransetilsynet vil beholde kraftmonopol

Konsernsjef Auke Lont i Statnett bør beholde monopol på å bygge og eie utenlandskabler, mener Konkurransetilsynet. Her er Lont fotografert i Kristiansand under åpningen av Statnetts nye kabel mellom Norge og Danmark i desember i fjor.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.
Konsernsjef Auke Lont i Statnett bør beholde monopol på å bygge og eie utenlandskabler, mener Konkurransetilsynet. Her er Lont fotografert i Kristiansand under åpningen av Statnetts nye kabel mellom Norge og Danmark i desember i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Konkurransetilsynet er imot regjeringens forslag om å la private aktører eie og drive kraftkabler til utlandet. Det reagerer Energi Norge på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen fremmet før jul et forslag om å oppheve Statnetts monopol på å bygge og eie utenlandskabler. Da høringsfristen gikk ut forrige uke ble det kjent at Konkurransetilsynet var en av få instanser som tydelig er imot forslaget, melder Dagens Næringsliv.

– Vårt utgangspunkt er at det å bygge og drive utenlandskabler er et marked og en type infrastruktur der vi ikke ønsker at flere aktører skal konkurrere. Statnett har monopol på sentralnettet og det er gode grunner for at én aktør håndterer det. Det er et naturlig monopol, sier Øyvind Nilssen, nestleder for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet.

Han mener det ikke blir et brede strømnett i Norge ved å konkurranseutsette det.

Det er en kortslutning, mener sjefen for Energi Norge, Oluf Ulseth.

– Tvert imot vil et bredere tilfang føre til bedre prosjekter for samfunnet som helhet. Historien har vist oss at private ofte har stått for initiativ og utvikling. Både den kabelen som nå skal bygges til Tyskland, og den som står ferdig til Nederland, var i utgangspunktet private prosjekter. Det gjør det vanskelig å forstå Konkurransetilsynets konklusjon, mener Ulseth. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus